motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS vagy EVOLÚCIÓ kérdésben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. Részletesen foglalkozik a bibliai kereszténység alaptanításaival, eligazítást ad a tekintetben, hogy mik azok a téves tanítások, amelyek a különböző egyházakhoz kapcsolódnak és amik eltorzítják az Istentől sugalmazott Szentírás valódi mondanivalóját, aminek következtében a Krisztusban való hitgyakorlás által elnyerhető üdvösség útja az átlagember számára nehezen vagy szinte alig megismerhető.

2012. április 2., hétfő

Fáraó vajaskeksz

Fáraó vajaskekszHozzávalók:

300 g szitált, finom búzaliszt
100 g reszelt mandula
2 tojás sárgája
150 g méz
200 g vaj (hideg)
továbbá tej, tejföl vagy tojássárgája a megkenéshez. A tetejére szórhatunk felaprított pisztáciát, mandulát vagy mogyorót.

Elkészítése:

  • A tej, mandula, tojás sárgája, a méz és a vaj összedolgozásával omlós tésztát készítünk.
  • Letakarva egy órára hűtőszekrénybe tesszük,
  • ezután kinyújtjuk és formaszaggatóval kiszaggatjuk,
  • megkent sütőlapon vagy sütő papíron, előre felforrósított sütőben, 200 Celsius-fokon, 10-15 percig sütjük.

Mi áll erről a Bibliában?

(vö. I. Mózes könyve 40. rész 16-23)

Józsefet Egyiptomban tömlöcbe vetették. Itt megfejtette a fáraó két főhivatalnokának az álmát, a főpohárnokét és a fősütőmesterét.
A fősütőmester elmondta, hogy három kosárról álmodott, amelyekben kalács volt, ezeket a fején vitte. A legfelső kosárból a madarak kiették a kalácsot. József azt jövendölte, hogy ki fogják végezni.

Azt, hogy a fáraó fősütőmestere vajon miként készíthette el a kalácsait, sajnos, nem tudjuk. De az itt előadott kekszféleség nagyon is hasonlatos lehet hozzá, hiszen akkoriban is megvolt ehhez minden hozzávaló.

(Forrás: Eleonore Schmitt: Bibliai szakácskönyv; Barangolás az Ó- és Újtestamentum konyhaművészete körül; HUNGA-PRINT Nyomda és Kiadó Budapest, 1992)


Nincsenek megjegyzések: