motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS vagy EVOLÚCIÓ kérdésben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. Részletesen foglalkozik a bibliai kereszténység alaptanításaival, eligazítást ad a tekintetben, hogy mik azok a téves tanítások, amelyek a különböző egyházakhoz kapcsolódnak és amik eltorzítják az Istentől sugalmazott Szentírás valódi mondanivalóját, aminek következtében a Krisztusban való hitgyakorlás által elnyerhető üdvösség útja az átlagember számára nehezen vagy szinte alig megismerhető.

2012. június 7., csütörtök

Kész vagy a megegyezésre?

Kész vagy a megegyezésre?Az Észak-Ír kiegyezés

A Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország. Érdemes itt is körbenézni, Belfastban. Hiszen itt is írek élnek, meg persze britek, de ők már megjárták a poklot..

Dublin jóléte és Belfast lepusztultsága között hatalmas a kontraszt. Dublin gazdagsága a konszenzuskeresés jelképe, Belfast szegénysége a konok harc végeredménye.. Hiszen miközben a független Írország 20 évvel ezelőtt egyetértésre jutott és gazdasági csodát varázsolt maga köré, Észak-Írországban, a határ túloldalán, ugyanazok az emberek, a szó szoros értelmében, ölték egymást. Igazi tanmese ez nekünk, magyaroknak! Belfastban, évtizedekig dúlt a katolikusok és protestánsok közötti háború. Értelmetlenül - mondjuk mi a távolból. Persze lehet, hogy tévedünk, de Belfastból visszanézve a mi csatáinknak is körülbelül pont ugyanennyi értelme van, mint az övéknek volt...

Aki a közelmúltban végre belátta, hogy ez így nem folytatható tovább, az egyik oldalon Martin McGuinness volt. Börtönviselt IRA tag, az ír terroristák politikai szárnyának, a Sinn Féinnek az egyik vezetője. Bizonyára hallottak róla, hogy hosszú évtizedek után, 3 héttel ezelőtt ünnepélyesen lezárták az észak-ír konfliktust.

A világ híradói elképedve számoltak be róla, hogy az ősellenségek hirtelen kiegyeztek egymással. Végre megértették - így szóltak a kommentárok -, hogy egyikük sem tudja legyőzni a másikat. Úgyhogy mostantól inkább közösen kormányoznak. Ilyen egyszerű... Martin McGuinnes május 8. óta Észak-Írország kormányfő-helyettese.

Van mit behozni és helyrehozni. Az észak-írek egy főre jutó nemzeti jövedelme mindössze csak az egyharmada a gazdasági csodát produkáló Írországnak. Belfastban vasfallal és szögesdróttal kell, kellett szétválasztani a szembenálló feleket. Magas a munkanélküliség, a befektetők rég elhagyták az országot, a munkaerő képzetlen, az iskolák Nagy-Britannián belül itt a legrosszabbak.

Szerintem az a legfontosabb, hogy minden oldalnak rá kell ébrednie: párbeszéd nélkül nem megy! Ha a magyar vezetők ezt képtelenek felfogni, akkor a konfliktus Önöknél is elhúzódhat akár további öt, tíz, vagy húsz évig is. Előbb-utóbb persze mindenképpen eljön az a pillanat, mikor a politikai ellenfelek tárgyalóasztalhoz kényszerülnek a békés rendezés érdekében. Én azt tanácsolom a magyaroknak, hogy sokkal jobb, ha most szánják rá magukat erre a lépésre, és nem várnak további 5, 10 vagy 20 évet, mialatt csak nő a káosz, az elkeseredettség, és egyre mélyül a válság!

Tanulhatnánk tőlük, ugye?

Magyar kiegyezés

Ami tavaly ősszel a budapesti utcákon történt, az tökéletes szimbóluma annak, ahová Magyarország alig több mint 10 év alatt jutott. Zsákutcába sajnos - felesleges tagadni. A képek bejárták a világot. Rosszhírünket keltették - ne ámítsuk magunkat! Amit mi belül már évek óta éreztünk, nos az most a világ számára is kiderült. "A magyarok elrontották"- ezt írták rólunk mindenhol...

Kíváncsiak voltunk, hogy ismert és elismert honfitársaink hogyan látják a jelenlegi helyzetet.
Mi a véleményük a politikai elitről?
Mit javasolnának megoldásként?
Szerintük szüksége van Magyarországnak kiegyezésre, elitváltásra?

Érdemes odafigyelni...


Cserhalmi György, Kossuth-díjas színművész

Elkezdtünk nagyon picik lenni. Még kisebbek, mint amekkorák vagyunk. Azt gondolom, hogy ez lelkiekben is megjelenik az embereknél. Tehát a morális tartásunk zsugorodik, megy össze. A pénztárcánk is nagyon pici. És azt gondolom, hogy amikor ezt mondom, akkor egy elég tág réteg nevében beszélek.

Hadd beszéljen az ember, hogy az a tapasztalat, ami fölgyűlt benne, az gyakorlatilag ne süljön be. Az átadható legyen... Mindnyájan azt szeretnénk, ha meghallgatnának. Nagyon-nagyon szeretnénk, csak nem vagyunk már naivak. Tudjuk, hogy miránk a kutya se hallgat.

*

Azt gondolom, hogy ennek az országnak nem csak nagy szakértői vannak. A nagy szakértőket én szoktam úgy látni, itt-ott a világban, amikor utazom. Általában aranykeretes szemüvegben, méregdrága öltönyben, pecsétgyűrűvel, Rolex arannyal - órával, és "megszakértik" a világnak egy területét, és ott lehet tudni, rögtön háború lesz. Nem ilyen szakértőkre van szükség, mert a jelenlegi mi szakértőink, azok polgárháborút csinálnak, egy szellemi polgárháborút. Tehát azok, akik 15 éve osztják az észt a televízióban különböző pártok tenyeréből éve, és az ottani óhajokat-sóhajokat közvetítve, lassan egy szellemi polgárháborút csinálnak Magyarországon... Nem lassan, szerintem már ott tartunk valahol. És ezt nem valamiféle rosszindulatú görcs mondatja velem, hanem látom.

EZ VAN. ÉS ŐNEKIK AKKOR MENNIÜK KELL?

Nem. Vissza kéne vonulni. Vissza kéne vonulni. Vissza kéne venni a hangból, a hangerőből. És vissza kéne venni a hazugságok mértékéből.

DE CSERÉLŐDJENEK IS?

Igen...

TEHÁT MONDJUK GYURCSÁNY FERENC ÉS ORBÁN VIKTOR CSOMAGOLJON, ÉS MENJEN, HAGYJANAK ŐK MÁR MINKET BÉKÉN.. VAGY CSAK AZ EGYIK OLDAL HAGYJON BÉKÉT? VAGY EZT HOGY LÁTOD?

Hát nézd, hogyha akarnak, akkor csomagoljanak. Csomag nélkül is mehetnek. Szóval egyáltalán nem... Most, abban a pillanatban rossz helyen vannak. Mert bajt okoznak ott, ahol vannak. Valaki azt mondta, valaki okos ember egy televízióadásban, hogy elállják az ajtót a jóindulat elől.

Schmidt Mária

Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója, egyetemi oktató, Orbán Viktor kormányzása idején miniszterelnöki főtanácsadó.

35%-a az embereknek azt mondta, hogy egyik meglévő pártot sem tudja támogatni. Nem vagyok biztos benne, hogy már most a többség elitváltást akar, de azt is gondolom, hogy ha így folytatódnak a dolgok, akkor ebbe az irányba fog elmozdulni a közakarat.

Úgy véli, hogy következmények nélküli ország lettünk. Hiába csinál ő Terror Házát, vagy nemrégiben épp Hódmezővásárhelyen világszínvonalú múzeumot a kommunizmus korszakának helyi szereplőiről és történelméről - ettől, most már, aligha áll helyre a nemzet erkölcsi érzéke.

Az elmúlt 17 év magyar történelme ugyanis azt sugallja, hogy Litvániával, vagy mondjuk Észt- és Lettországgal ellentétben nálunk mindent meg lehet úszni... A titkos ügynöki múltat éppúgy, mint a rendszerváltás óta elkövetett, irritáló dolgokat...

Megúszták az olajügyet, megússzák a Kulcsár-ügyet, úgy néz ki, a Princz-ügyet, és így folytathatnám. Hiszen nézze meg például Gyurcsány Ferencnek az ügyeit! Azt, hogy még az úszómedencéjét is visszalízingeli, meg egy cégen keresztül működteti; hogy Kóka János cégen keresztül építteti a házát, és úgy látszik...

DE SOK ILYET LÁTTUNK A MÁSIK OLDALRÓL IS, MÁRIA, TEHÁT AUTÓPÁLYA-ÉPÍTÉS MEG TOKAJ...

De arról beszélünk, ami az utolsó időszakban van, és úgy néz ki...

DE EZ MOSÓDIK A MI FEJÜNKBEN, MÁRIA...

Nem, más volt az autópálya, és más volt a Tokaj, mert ott még felháborodtak az emberek. Azért akarom mondani ezeket a dolgokat, ezeket a dolgokat már meg se írja az újság. Ezeken a dolgokon már nem is háborodnak fel. Úgy látszik, kezdünk beletörődni abba, hogy ez normális. És ez a nagy baj. Ez a nagy baj. Nincs már semminek tétje, úgy tűnik. Hát mi lesz velünk így? Mi lesz velünk így?

*

... Mégis mit gondol Gyurcsány Ferenc, amikor állandóan provokálja az országnak az egyik felét? És mégis mit gondol Orbán Viktor, amikor azt gondolja, hogy őneki ezt a magatartást kell tanúsítania? Át kell, hogy érezzük mindannyian azt, hogy nagy bajban vagyunk. Hogy a világ nem lesz tekintettel arra, hogy mi még hány évig nem tudjuk a közös ügyeinket elintézni. Egy nagyon felgyorsult világban élünk. És ebben mi csak akkor tudunk helyt állni, ha nagyon szilárdan meg tudunk kapaszkodni...

EGYMÁSBAN.

Egymásban, csak egymásra számíthatunk. Senkinek nem vagyunk fontosak, csak saját magunknak. Senki nem lesz ránk tekintettel. És ha mi nem vagyunk képesek összezárni a sorainkat, nem vagyunk képesek egymásnak vetni a hátunkat, akkor el fognak minket taposni.

Konrád György

Világszerte ő az egyik legismertebb magyar író.

A szocializmus idején tiltólistára száműzték, a legjelentősebb európai elismerés, a Károly díj kitüntetettje, úgy, mint Winston Churchill és Bill Clinton. Konrád viseli a francia becsületrendet is.

Beleunnak az emberek a mérkőzésekbe!
Micsoda hülyeség ez, hogy egy békeidőben polgárháborút játszani, ideológiai polgárháborút játszani alapjában nem ideologikus társadalmakban...

*

Egyik se fog győzni, és mind a kettő rá fog kényszerülni arra, hogy beszéljen egymással. Hogy ugyanazok a főszereplők lesznek-e, akik most vannak, vagy nem, ez már egy másik kérdés, mert úgy tűnik, hogy mindig előkerül a talonból valaki, akire nem is gondoltunk.

*
... Hát, Viktor! Hát, gondold meg, hogy mi mindent mondtál már 1988 óta! Most abból mi az, amit igazán gondolsz? Gondold meg igazán, mi a te valóságos vonalad! Mert annyi mindent mondtál már, hogy kell már egy kis konzisztencia legyen abban, amit mondtál. Mondtad egy időben, hogy polgári vagy. Ezt is csak úgy mondtad, mert azelőtt nem mondtad. De átszóltál a Petőnek: "Te, mit szólnál, Iván, hogyha lenyúlnánk ezt a szót?" Magyarországon így születnek az ideológiák. És akkor azt mondom, hogy akkor már maradj meg ennél. Légy polgári, és próbáld megtalálni a dolog értelmét, mert Magyarországnak a valóságos fejlődése a polgárosodás. És a polgárban lehet összehozni a milliárdost, az arisztokratát és a segédmunkást. Egyik is, másik is polgár. Na most ha ettől nem rugaszkodsz el, és nem kezded elmondani, hogy te plebejus vagy, aki haragszol a bankárokra, arisztokratákra. Ugyan már! És aztán rögtön a "butikosokra". Hát ez meg mit jelent? Nincs ezeknek a szavaknak értelme - mondanám, kedves Viktor. Gondold meg egy kicsit, tanultál valami társadalomtudományt, szociológiát. Beszélj világosabban!

*

Ugye, ez egy nehéz kérdés, mert hogyha valaki nagyon akar első számú vezető lenni, akkor nagyon nehezen tud erről lemondani akkor, amikor már látszik, hogy ez nem fog menni. Tehát a háttérbe lépés hogy mikor következik be, mert valószínűleg egy feleség fogja kimondani, hogy "Kedvesem, most már menjünk innen! Csináljunk valami mást!"

Hankiss Elemér, társadalomtudós

A világszerte tisztelt társadalomtudós, aki vendégprofesszorként tanított már Amerikában, Kanadában és Európa számos egyetemén, ideiglenesen akár külföldi tekintélyt is el tudna képzelni magyar kormányfőként! Nem is akárkit...

Képtelenség, hogy a magyar társadalom vezető rétegének a tagjai egymást gyilkolják ahelyett, hogy dolgoznának azon, hogy mit kell csinálni az ország érdekében.

*

Tudnék összeállítani egy kormányt, ami erre alkalmas volna. Több pártból. Nem egy pártból. Van olyan 10 ember, aki európai szinten tudná az országot kormányozni. És elkezdene lassan..., elkezdené lassan kivezetni az országot ebből a helyzetből.

EZ EGY OLYAN MŰSOR, NE HARAGUDJ, A SZAVADBA VÁGOK, AHOL NEVÉN NEVEZZÜK A DOLGOKAT. TEHÁT NÁLAD KI A MINISZTERELNÖK?

Nálam..., mondjuk én meghívnám Clintont.

KOMOLYAN?

Komolyan! Meghívnám Sorost pénzügyminiszternek. Clinton most ráér, bár jó dolgokat csinál egyébként, de ráér. Igen, magyar alkotmányban azt hiszem nincsen benne az...

TEHÁT ENNYIRE BÁTRAN HÚZNÁL EGYET.

Abszolút, igen. Bátorság nélkül semmi se lesz ebből az országból.

*

HA TE GYURCSÁNY FERENC LENNÉL, AKKOR TE ELKÉPZELHETŐNEK TARTOD, HOGY AZT MONDOD, HOGY TESZEK ORBÁN VIKTORNAK EGY AJÁNLATOT?

Igen, abszolút. És nem úgy, mint... Mert eddig is tettek már ajánlatokat, csak nem volt komoly soha. Tehát olyan dolgokban ajánlották föl a beszélgetést és a döntésbe való beleszólást, amit már rég eldöntöttek. Tehát Gyurcsány Ferenc helyében én tennék egy komoly ajánlatot. Amit lehet, hogy Orbán Viktor visszautasítana, de a végtelenségig nem lehetne, mert a társadalom nem tűrné azt, hogy itt van egy lehetőség végre arra, hogy béke legyen az országban, és végre az országról legyen szó, és ne a Gyurcsány-Orbán-féle vitáról. Az ellenzék rákényszerülhetne arra, hogy keresse a kiegyezést.

*

Mindig elfelejtjük azt, hogy nem egy kiegyezésről van szó, hanem több kiegyezésről, mert nem csak bal-jobb vagy konzervatív kontra szoclib ellentét van Magyarországon. Ennél mélyebb a hasadék a szegény Magyarország és a gazdag Magyarország között. És erről senki sem beszél igazán komolyan. És ott is kell egy kiegyezés. Kell egy társadalmi szerződés, ami elmondja azt - ami megvan minden nyugati országban egyébként,- hogy amit én csinálok, azért nekem mi jár. És amit ő csinál, azért neki mi jár. Tehát valamiféle egyensúlyt kell teremteni a teljesítmények és a honoráriumok között. És ilyen társadalmi szerződés írva vagy íratlanul Magyarországon nem létezik. És hiába egyezik ki a Gyurcsány meg az Orbán, hogyha nem tudnak egy olyan modellt fölállítani, ami azt mondja, hogy 5-10 év múlva ez az ország egy méltányosabb, igazságosabb ország lesz. Nem lesz túl gazdag, de sikeresebb lesz. Mert van egy elképzelésünk, van egy tervünk...

NEKÜNK KÖZÖSEN...

Közösen van egy tervünk. Ettől függetlenül fogunk harcolni a választásokban egymás ellen, de a választások között együttműködünk mindenképpen, amire rengeteg nyugati példa van.

Ákos

Ákos szerint az a baj, hogy szellemi polgárháború dúl Magyarországon, amiből egyetlen kiút van csak: Gyurcsány Ferencnek le kell ülnie Orbán Viktorral, mert van mit tisztázniuk.

Mindenképp beszélniük kell, de ehhez érdemes lenne egy pár elkendőzött problémát feltárni... gyilkosokkal nehéz beszélgetni, tehát ilyen szemkilövöldözős rendőrséggel nehéz beszélgetni. Nem csinálhatunk úgy, mintha ez nem történt volna meg... Ne sóhajtozz, mert nem a te szemedet lőtték ki! Sóhajtozik az eleget, akinek kilőtték. Tehát énszerintem itt történt Magyarországon egy olyan dolog, az 50. évfordulón, ami hát finoman szólva külön figyelmet érdemelne.

JÓ, TEHÁT TE AZT MONDOD, HOGY VANNAK PONTOK, AMIK AZ EGYIK OLDALNAK A JOGOS SÉRELMEI, EZEKET KI KELL BESZÉLNI...

Tamás! Ezek nem az egyik oldal jogos sérelmei. Ezek egész Magyarország sérelmei. Hát téged nem riaszt ez a helyzet?

DE RIASZT, DE SZERETNÉK TÚLKERÜLNI RAJTA.

Na de hogy lehet túl... Úgy lehet túlkerülni rajta, hogy úgy csinálunk, mintha semmi sem történt volna?

NEM.

Persze, ezeket ki kell beszélni. Ebbe a sajtó egyébként kritikus szerepben van. A sajtó nagyon tudja, hogy mikor... Tehát eddig ilyen nagyon irányultan - és gondolom, ezután is -, nagyon irányultan voltak bizonyos problémák, amiket addig veséztek, amíg...

ÁKOS, HA ÉN EZ A MŰSOR UTÁN FÖLHÍVOM ORBÁN VIKTORT, ÉS FÖLHÍVOM GYURCSÁNY FERENCET...

Azt hívsz föl, akit akarsz...! Én egyiküket se hívom fel...

...HOGY ITT MOST, ENNÉL AZ ASZTALNÁL ÜLJENEK LE, ÉS BESZÉLGESSENEK, SZERINTED MELYIK NEM FOG ELJÖNNI?

Egyik sem. Szerintem egyik sem fog eljönni.


*

Hetekig rágódtam rajta, és ez szerintem jó útravaló lehet annak, aki mondjuk még nem kapcsolt el a műsorról..., hogy érdemes aszerint élni, amiben hiszel, mert különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz.

Rétfalvi György

A háttérbe húzódó, többnyire láthatatlan magyar üzleti elit tagja. A '90-es években Amerikában, Angliában és Németországban futott be karriert.

Ugye mi kívülről nézve egy pici ország vagyunk, 10 millió az picike nemzetközileg, még Európai szinten is, globálisan pedig hát abszolút városméretű népesség. De hát ugye ilyenkor fölmerülnek azok a gondolatok, hogy hát mi az oka, hogy ilyen csetepaté van, ilyen balhé van. És mindig megkérdezik, hogy "Most egy ilyen pici ország mért nem tud egy irányba menni. Hát ugye egységben az erő. Ha már ilyen picik vagytok, akkor ugye mért nem tudjátok egy platformra hozni magatokat? Aztán legföljebb lehet egy picit jobbról, picit balról, kicsit ebből az irányból, abból az irányból irányítani a dolgokat." De hát azért egy ilyen kis országnak szinte lehetne egy népgyűlést tartani és megbeszélni, hogy mi jó nekünk, ugye?

Rétfalvi György irányítja jelenleg a Magyar Befektetés-Ösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány milliárdos nagyvállalat vezérigazgatói székében ült már sikeresen, itthon és külföldön. Tavaly ügynökségével 1.4 milliárd dollárnyi befektetést hozott Magyarországra. Amerika, Japán és Kína között repkedve pontosan tudja, hogy mennyit érne, ha abbahagynánk végre az acsarkodást...

Az biztos, hogy, ha lenne egy ilyen "Mi jó nekünk?"-típusú konszenzus, az biztos, hogy sokkal többen támogatnának ebben minket, sokkal többen éreznék úgy, hogy egy stabil, kiszámítható irányvonal van; nincsen nagy cikkcakk erre vagy arra az irányba...

ÉS AZ AKKOR KISZÁMÍTHATÓ LENNE...

Abszolút, sőt, hát milliárd-dollárosítható lenne.

Csernus Imre, pszichiáter

Én azt gondolom, hogy képtelenség, egyik fél sem fog megállapodni a másikkal. És ezt azért gondolom, mivel sajnos ma Magyarországon általános a felelősség-áthárítás a másik emberre. Soha senki nem mondja azt, hogy ezért én felelős vagyok.

*

Az íreknél az egymásra figyelés, az őszinteség adott helyzetben, az egymás segítése nagyon magas szinteken van, szemközt Magyarországon kimész a Körútra, és hogyha valaki bevág eléd, akkor a cifrábbnál cifrább káromkodások sorozata hangzik el. Az egymás hátba döfése, az aljasság, az önzés... Így értelmetlen beszélgetni arról, hogy fejlődés, mert nem lesz az...

*

Nagyon mélyen a pokolban vagyunk. És ennek még nincs vége. Csak ezt nagyon kevesen hiszik el. Én ezt már évek óta látom. Egyre mélyebbre kerülünk. Évek óta ez zajlik. És ez, ami mostanában történik, ez a pokolra járásunk egyik stációja.

Geszti Péter, az aktív-kreatív

Ha csak az utcai vezetési stílust nézed, hogy állandóan offenzív mindenki. Tehát állandóan az agresszív, pozíciófoglaló, helykereső vezetés folyik. Nemcsak, hogy nem tudunk örülni egymás sikereinek, hanem gyakran ellenébe is teszünk. Próbálunk ellene tenni. És ez nem pusztán ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene" kifejezésben nyer értelmet, hanem ma már a "dögöljön meg a szomszéd is!" Már annyira felkeményedett az egész dolog, hogy borzasztó.

*

Az elit rossz kedvű annak ellenére, hogy jól megy neki. Az elit rossz kedvű... Ha elmész egy buliba, én nemrégiben ültem Andy Vajnával egy társaságban, és arról beszélgettünk, hogy vajon ebben a nagy buliban, ahol egyébként mind csak nagyon gazdag emberek üldögéltek... Magyarok, csak magyarok ültek ott. Vajon mért rossz kedvűek? Mondta az Andy, hogy: "Nézz rá! Az is milliárdos. Annak is jól megy. Ez most vett egy új luxushajót. Az most megy a világ másik végére nyaralni. A harmadik űrturistának megy", mit tudom én. Rossz kedvűek. Azért rossz kedvűek, mert valószínűleg lassan már átvérzik bennük az az érzés és az a tudat, hogy hiába gazdagok, hiába teljesítették ki itthon a politikai, gazdasági, mindenféle hatalmukat, ez lassan... hát nem konvertálható, nem konvertibilis európai léptékkel, de még csak a régióban sem...

MERT A GYÖNYÖRŰEN NYÍRT FÜVŰ VILLÁJUK KERÍTÉSÉN KIJÖNNEK, AKKOR VISSZAJÖNNEK EBBE A MAGYARORSZÁGBA.

Hát ki kell lépni otthonról. És ha otthon is bekapcsolja a televíziót, mindenhonnan az a fajta frusztráció és az a depresszió árad, ami még őt is rossz kedvűvé teszi. Tehát én azt gondolom, hogy az elitnek kell oda eljutni, hogy felismerje ezt, és képes, bár nincsenek illúzióim, hogy igazából hogy működik az elit, hogy mégiscsak képes felismerni az önérdekét, akkor fog rajta változtatni...

ÉS MENNYIRE VAGYUNK EHHEZ KÖZEL?

Azt nem tudom megmondani. Én néha azt érzem, hogy már nagyon közel vagyunk.

Debreczeni József

Orbán Viktor egykori tanácsadója.

Nagyon súlyos politikai válság van Magyarországon. Ezen lehetne vitatkozni, hogy most a legutóbbi kampányban például, ha a hazugság szónál maradunk, ki hazudott nagyobbat...

Zoób Kati, nemzetközi hírű divattervező

... Látom, élem. Baj van, igen. Nem jók a körülöttem lévő emberek reakciói. Nem hallom senkitől, hogy megy neki, és nem hallom senkitől, hogy boldog, és hisz a jövőben.

*

Hát én az ő helyükben most biztos, hogy azt vezényelném, hogy nagyobb teret engedjek az újaknak. Tehát mindegyik sokkal nagyobb szolgálatot tenne ennek az országnak, hogyha az élére állna a változásnak, minthogy ragaszkodna...

ÉS LEVÁLTANÁ SAJÁT MAGÁT.

Igen, igen.

Bozsik Yvette

Európai hírű táncművész és koreográfus.

Azt gondolom, hogy inkább most a férfioldala a domináns Magyarországnak, és hiányoznak belőle, a közéletből a nők. Na most emiatt azért elég sok benne az agresszivitás, most már elég sok az agresszivitás Magyarországon... A nőhiány miatt.

*

Szerintem mind a két feleség nagyon... olyan normális nő, és ebben biztos vagyok, hogy én ezt már így tanácsoltam egyszer, nem is tudom, egy ismeretségben beszéltünk erről, hogy milyen jó lenne, hogyha így a feleségeken keresztül össze lehetne őket hozni.

TEHÁT ORBÁN VIKTOR FELESÉGE ÉS GYURCSÁNY FERENC FELESÉGE ÜLJENEK LE EGY TEA MELLÉ VAGY KÁVÉ MELLÉ, ÉS KEZDJÉK ŐK EL!

Igen.

*

Olyan szinten vagyunk lemaradóban, hogy Bozsik Yvette például ma már Romániába jár dolgozni, mert imádja a románok nyitottságát és befogadó készségét. Legutóbb a konstancai Nemzeti Színházban rendezett egy darabot..

Ezt a fajta nyitottságot, ezt nagyon nehezen... nem szoktam itthon tapasztalni. És a közönség is 20 percig állva tapsolt, tehát énnekem olyan volt most Románia, mint egy sziget, ahova szeretek járni dolgozni.

TEHÁT IDE JUTOTTUNK, HOGY BUDAPESTRŐL ELMENNI BUKARESTBE AZ EGY MENEKÜLÉS?

Igen. Egy menekülés. Észtországban is nagyon jó volt, de Bukarest, most azt gondolom, hogy az Kelet-Európa Párizsa.

Sebestyén Márta

Népdalénekes. Grammy-díjas.

Én a fő problémát ilyen erkölcsi romlásban, szellemi-erkölcsi romlásban látom. Szembesülünk evvel naponta, ökölbe szorul a kezem es nagyon szeretném, ha már történne végre valami.

*

Mindig kitalálunk valamiféle figurákat: a jót és a rosszat, a feketét, a fehéret, az ördögöt meg az angyalt, és akkor nézzük, hogy itt mi folyik. Pedig hát nem biztos, hogy ezen múlnak a dolgok. Hát itt sok minden más van, csak olyan egyszerű dolog erre a két figurára...

RÁJUK VERNI A BALHÉT.

Igen. Rájuk verni a balhét. És közben szerintem az igazi dolog meg őmögöttük, tehát a hátterekben zajlik.

AHOL MÁR MI IS OTT VAGYUNK.

Hát, ahol már mi is ott vagyunk, de a mi bőrünkről is megy. Tehát a mi bőrünk is rámegy erre az egészre.

Jankovics Marcell, rajzfilmrendező

Jelölték Oscar-díjra és nyert Cannes-ban.

Haláltáncot látok. Mélyen pedig komoly bajok vannak, ettől beszakadhat. Minél hamarabb megtörténik, annál jobb, mert akkor utána már rendet lehet csinálni.

*

Én funkcióban voltam a polgári kormány idején, 1998 -2002 között, és akkor sokat kellett vidékre járnom. És persze mindig fölbukott, hogy én ugye filmes vagyok, és mondták nekem MSZP-s vidéki polgármesterek, hogy "Milyen kár, hogy a művészúrnak a politikában tetszett át fáradni." És azt mondtam, milyen probléma... együtt ebédeltünk. "Mi köztünk a probléma?" Hát kiderült, hogy nincsen probléma. Nem a mi szintünkön van, csak megpróbálják megetetni, hogy a mi szintünkön van a probléma. Tehát Magyarországon gyakorlatilag egy szűk, mondjuk a pretoriánus gárdáját a szélső pártoknak leszámítom, akkor azt mondom, hogy 8 millió ember minden további nélkül kezet tud egymással fogni.

Szakcsi Lakatos Béla

Világjáró jazzmuzsikus, zeneszerző.

Azt gondoltam, hogy megénekeltetem a közönséget is, és elénekeltetem velük, hogy "Tavaszi szél vizet áraszt", ez a dal, tulajdonképpen van egy második szövege, hogy "kit válasszunk?". És azt mondom, hogy te engemet... Ez egy szerelemes dal, virágének. "Te engemet, én tégedet." Tehát két szerelemes. De ez vonatkozik az embertársainkra is. Hát azért, hogy szeressük egymást!
*

Ezt csak úgy lehet megcsinálni, hogyha az egót egy kicsit leeresztjük, és az egyik fél is, a másik, a harmadik, a negyedik is kiállna, és azt mondaná: "Kérem szépen, én ezt rosszul tettem ekkor és ekkor. Mi ezt nem csináltuk meg. Hiba volt. Most már rájöttünk." A másik fél azt mondaná: "Mi is rosszul csináltunk dolgokat. Vagy ha múlt rendszerben csináltunk, akkor azért is bocsánatot kérünk, vagy elnézést kérünk." Szóval ezt mind meg lehet csinálni, és akkor tisztázódnak...

LÁTSZ RÁ ESÉLYT?

Nem tudok az emberekbe belelátni...

Katona Klári

Te el tudtad ezt képzelni, hogy egy... két embernek a kapcsolatában nincsen meg minden egyes másodpercben az a pont, ahol a kapcsolatot meg lehet fordítani, ahol jobbá lehet tenni? Jó, persze, ne gondold, hogy olyan naiv vagyok, hogy nem gondolok arra, hogy egy államgépezetet megmozdítani stb., stb. Szóval most nem erről beszélek. De hogy állandóan ott van mindannyiunk életében minden pillanatban az, hogy lezárjak valamit, befejezettnek tekintsem, és onnantól kezdve, ahogy egyébként a közmondásban benne van: tiszta lappal továbbinduljak.


Észtország - Tallin

Uku Lember, 26 éves. Történelmet tanul Budapesten, a Közép Európai Egyetemen. Ennek ellenére nem a magyar fővárosban beszélgettünk, hanem Tallinban... Uku ugyanis észt. A tavaszi szünetben hazajött és minket is meghívott szülővárosába, hogy megmutassa Kelet-Európa "bezzeg országát", hazáját, Észtországot.

A baltikumi kis ex-szovjet tag-köztársaság, nem messze Finnországtól, csodákat művel. Kínát is lepipálja, évi 12%-os tempóban fejlődik. Elrobognak mellettünk...A prosperáló, gyönyörű, északias Tallinban nyoma sincs már a szocializmusnak... Uku egy éve él Magyarországon, és a XX. századi történelemre szakosodva pontosan érti, hogy mi is történik nálunk.

Úgy tűnik, Magyarországon a kommunizmus nem omlott egyértelműen össze, ti nem kezdtétek tiszta lappal újra, a kapitalizmust nem így építitek.

MERT ITT, ÉSZTORSZÁGBAN TELJES VOLT A SZAKÍTÁS?

Igen, itt egyértelműen elvágták a kommunista fonalat! Így döntött a kormány '92. után.

Tallinban sétálva, az optimista város légkörét magunkba szívva, érthetővé válik, hogy miért állnak nálunk lélektanilag és így gazdaságilag is jobban azok az ex-kommunista országok, főleg a Baltikum, Csehország, Szlovénia, és persze az egykori Kelet-Németország, ahol anno, volt valamiféle - legalább erkölcsi - következménye annak, ha valaki a szocialista pártállam vezető köreihez tartozott...

Ezekben az országokban ugyanis az ott élőknek tudat alatt azt tanította a rendszerváltás, hogy tetteink következményekkel járnak... Legalább morális értelemben!

Nálunk viszont nem volt ilyen élmény. Korábban büszkék voltunk ezért magunkra, a magyar rendszerváltás nyugalmára és békéjére, mostanra viszont kiderült, hogy bajainknak, feszültségeinknek, valószínűleg épp ez az egyik forrása.

Vérfrissítés kell Magyarországnak - ezt válaszolják erre egyre többen és egyre hangosabban Londonból, Párizsból, Berlinből... Vegyünk példát megint csak az észtekről - tanácsolják nekünk. Tisztuljunk meg, hívjuk mi is haza Nyugatról azokat a magyarokat, akik nem járatódtak le az elmúlt évek politikai fertőjében Magyarországon.

Az észtek közelmúltban megválasztott új elnöke Toomas Hendrik Ilves például Kanadából települt haza. Az 5 nyelven beszélő tudós a francia becsületrend és az angol lovagkereszt kitüntetettje.

Írorszag - Dublin

A pénztárcájukat nézve, a vásárlóerő ranglistán ma az írek a világon a másodikak. 20 évvel ezelőtt - nem volt az olyan régen, a magyar rendszerváltás környékén - viszont még sehol sem voltak. Körülbelül ott tartottak, mint most mi.

1987-ben viszont az akkori kormány leült tárgyalni az akkori ellenzékkel. Az ír kerek-asztalhoz meghívták a munkaadók és a munkavállalók képviselőit is, és közösen kitalálták, hogy merre tartson Írország. A konszenzus végeredménye az úgynevezett Szociális Partnerség lett. Kiterjedt ez mindenre, az adókra éppúgy, mint a minimálbérre. Eldöntötték, hogy a globalizálódó világban milyen gazdasági terülteken van Írországnak esélye és azokba invesztáltak. Így indult az ír csoda. Konszenzus, egyetértés, összetartás! Pár év múlva már évi 10%-os volt a fejlődés, most már ugyan lassul, de még így is a magyar kétszerese. Az egy főre jutó nemzeti össztermék viszont már majdnem az angol duplája. Az ír ma a világ 3. legnyitottabb gazdasága, az itteni életminőség szintén 3. a világranglistán.

Elek István. Az elmúlt 3 évben Dublinba települt hétezer magyar fiatal egyike. Informatikus. Már ahol él és dolgozik, az is tanulságos hely. Ez az úgynevezett CityWest Befektetési Központ. Az ír kormány 10 évvel ezelőtt hozta létre. Az akkori ellenzék tanácsára innovációs technológiákat tömörítettek ide úgy, hogy azonnal lakóparkokat és iskolákat is építettek. Vonzóvá akarták ugyanis tenni az itteni munkavállalást. Azóta 240 milliárd eurónyi pénz áramlott ide - külföldről.

András autópálya mérnök. Magyarország kiképezte, Írország viszont alkalmazza. Az M7-es helyett most már másik útszakaszt építi, Dublintól délre. Ő már nem is a pénz miatt jött el, hanem alapvetően a magyar légkör elől menekült, a furkálódó, irigykedő Magyarország atmoszférájából. Úgy érzi, hogy itt tiszta levegőt szív, nem csak valós, hanem átvitt értelemben egyaránt.

Vissza kellene a fiataljainkat hívni. A nemzeti konszenzusnak, a háborúskodás lezárásának ez is tétje. Hogy hosszú távú vérveszteség ér e minket..

A magyarok fiataloknak látniuk kellene innen Írországból, Angliából, vagy éppen Svédországból, mindenhonnan ahová elmentek, hogy otthon mozdul az ország. Látniuk kellene a reményt adó konszenzust és akkor talán vissza jönnének. A belterjességnek, provincializmusnak, kontraszelekciónak Magyarországon radikálisan véget kellene vetni...

forrás: Frei dosszié

(utólagos kiemelések)

Mit mond a Biblia?

Kevesen tudják és veszik figyelembe, vagy sokan tudják, de nem veszik figyelembe, amit a Biblia az utolsó napokról mond. A legközismertebb magyar bibliafordítás, a Károli-féle így adja vissza az erről szóló Istentől ihletett szöveget:

Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok, Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld.” (2Timótheus 3:1-5)

A kérlelhetetlen szót még a következőképpen is adják vissza más magyar bibliafordítások: „összeférhetetlenek” (katolikus); „békétlenek” (Káldi); „engesztelhetetlenek” (Csia); „békebontók” (King James); „makacsok” (Luther); „olyanok, akik nem nem készek semmilyen megegyezésre” (Új Világ).

A görög szó mögött az aszpondoi szó található, melynek jelentése: „ engesztelhetetlen. Az a személy, aki nem akar italáldozatot felajánlani, kiönteni a barátság v. szerződés fel- v. megújításának jeleként.” (Balázs Károly: Újszövetségi szómutató szótár)

Kiss Sándor szerint: „engesztelhetetlen - meg-, vagy kiegyezésre nem kerülhet sor”.(Újszövetségi görög-magyar szómagyarázat.

Dr. Kiss Jenő „összeférhetetlen”-nek mondja az Újszövetségi görög-magyar szótárában.

Fegyverszünetet nem akarók”-ról van tehát szó, akik – ahogy a fenti cikkben is megfogalmazást nyert: a magyar társadalom vezető rétegének a tagjai egymást gyilkolják ahelyett, hogy dolgoznának azon, hogy mit kell csinálni az ország érdekében. …

Nem ülnek le, nem keresik a kiegyezést, a párbeszédet. Hanem helyette: „olyan dolgokban ajánlották föl a beszélgetést és a döntésbe való beleszólást, amit már rég eldöntöttek”. Inkább

állandóan az agresszív, pozíciófoglaló, helykereső vezetés folyik.”

Ennek eredménye: „Nagyon mélyen a pokolban vagyunk. És ennek még nincs vége. … Egyre mélyebbre kerülünk. Évek óta ez zajlik. És ez, ami mostanában történik, ez a pokolra járásunk egyik stációja. (mondja a pszichiáter) „nem hallom senkitől, hogy boldog, és hisz a jövőben. … haláltáncot látok... tisztuljunk meg … szeressük egymást.” Józan felismerés szerint: „állandóan ott van mindannyiunk életében minden pillanatban az, hogy lezárjak valamit, befejezettnek tekintsem, és onnantól kezdve, ahogy egyébként a közmondásban benne van: tiszta lappal továbbinduljak. „

Mire lenne szükség? „Konszenzus, egyetértés, összetartás!” Meg van rá a hajlam? „8 millió ember minden további nélkül kezet tud egymással fogni. „ Na és a vezetők?ha a hazugság szónál maradunk, ki hazudott nagyobbat... Vagyis leragadtak egymás vádolásánál. „a jelenlegi mi szakértőink, azok polgárháborút csinálnak, egy szellemi polgárháborút. … „Valaki azt mondta, valaki okos ember egy televízióadásban, hogy elállják az ajtót a jóindulat elől.”

Tanulságos példa, ami az ókori Babilonnal történt.


Próbáltuk meggyógyítani Babilont, de nem lett jobban; hagyjuk hát magára, s menjünk haza, ki-ki a maga országába.” Igen, ítélete az egekig hatol, elér egészen a felhőkig.” (Jeremiás 51:9, katolikus ford.)

Az engedetlen Babilon nagyon magára haragította a Biblia Istenét, amely kijelentette, hogy kipusztítja őt, úgy hogy írmagja sem marad. „Akkor megrendül a föld és megremeg, mert teljesedésbe megy az Úrnak Babilon elleni terve, hogy lakatlan pusztasággá változtassa Babilon földjét.(Jer 51:29)

Ha ma megszemléljük Babilon területét, azt láthatjuk, amit Isten megmondott, senki nem lakja, csak állatok tanyáznak ott, emberi lakóépületeknek nyomát sem látni. Nagyon nem jó dolog, ha az Isten valakire megharagszik. Nagyon nem jó dolog, ha valakik magukra haragítják az Istent. Különösen azoknak jaj, akik hajthatatlanok a jóra, és semmilyen megtisztulásra, megegyezésre nem készek.

Pár évtizede Zimányi József lelkész mondott beszédet a parlamentben - „Átkozott, aki az ÚR dolgát hanyagul végzi” - címmel. (Jeremiás 48:10) Az ottani képviselőknek kihangsúlyozta: „Ti urak, adjátok meg szolgáitoknak azt, ami igazságos és méltányos, hiszen tudjátok, hogy nektek is van Uratok a mennyben.” (Kolossé 4:1, MBT. Ford.)

És mit kellene megadni a népnek? Mi igazságos és méltányos? Megtisztulás ... konszenzus, egyetértés, összetartás!” nem pedig azt firtatni, hogy ki hazudott nagyobbat.

Hamis lelkű királyokról mondja Dániel próféta: „De ennek a két királynak szíve is gonoszt forral, és egy asztalnál hazugságot szólnak egymásnak; de siker nélkül, mert a vég még bizonyos időre elmarad.” (11:27, Károli)

Elmarad egy ideig, mivel Isten jóindulata az emberiség iránt még mindig az Ábrahámnak tett esküjére épül. „Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson. (2Péter 3:9)

Magamra esküszöm, így szól az ÚR, hogy mivel így tettél, … azért gazdagon megáldalak, és úgy megszaporítom utódaidat, hogy annyian lesznek, mint az ég csillagai, vagy mint a homokszemek a tenger partján. A te utódod birtokolni fogja ellenségei kapuját, és a te utódod által nyer áldást a föld valamennyi népe, mert hallgattál szavamra.(1Mózes 22:16-18)

Azonban az engedetleneknek, legyenek azok főemberek vagy átlagemberek a társadalom bármely rétegéből, ez az üzenet szól: „Tévelygő szívű nép ők, és nem tudják ők az én útamat! A kiknek megesküdtem haragomban: Nem mennek be az én nyugalmam helyére. … Mert mi, hívők, bemegyünk a nyugodalomba, miképen megmondotta: A mint megesküdtem az én haragomban, nem fognak bemenni az én nyugodalmamba; ” (Zsoltár 95:10-11; Zsidók 4:3).

Mert nincs kivétel. Isten előtt minden ember egyforma. És mindenkinek van megtisztulásra és megjobbulásra való lehetősége. Hogy letegye a fegyvert az Isten és az ő parancsolatai ellen. Amely nélkül nincsen felvirágzás, nincsen szellemi egészség, nincsen jólét és nincsen áldás.

És ha maguk a vezetők mutatnak hajthatatlanságot és a természetes képesség hiányát a békés együttműködésre, akkor különösen nekik szól a költő által megformált üzenet, amely egybecseng a bibliai üzenettel is, s amelyet mindenkinek megfontolására ajánl a történelem hajthatatlanul előremutató kereke:

És üzenem mindenkinek,
testvérnek, rokonnak, idegennek,
gonosznak, jónak, hűségesnek és alávalónak,
annak, akit a fájás űz és annak,
kinek kezéhez vércseppek tapadnak:
vigyázzatok és imádkozzatok!
Valahol fönt a magos ég alatt
mozdulnak már lassan a csillagok
s a víz szalad és csak a kő marad,
a kő marad.

Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és a békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!
Likasszák már az égben fönt a rostát
s a csillagok tengelyét olajozzák
szorgalmas angyalok.
És lészen csillagfordulás megint
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat.
Mert elfut a víz és csak a kő marad,

de a kő marad.”

Vass Albert:
Üzenet haza
(részlet)

Te a magad életterében kész vagy felebarátaiddal szemben a békés megegyezésre ?

Ügyelj a feddhetetlenre, nézd a becsületest, 
mert a jövendő a béke emberéé.” 
(Zsoltárok 37:37)Nincsenek megjegyzések: