motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS vagy EVOLÚCIÓ kérdésben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. Részletesen foglalkozik a bibliai kereszténység alaptanításaival, eligazítást ad a tekintetben, hogy mik azok a téves tanítások, amelyek a különböző egyházakhoz kapcsolódnak és amik eltorzítják az Istentől sugalmazott Szentírás valódi mondanivalóját, aminek következtében a Krisztusban való hitgyakorlás által elnyerhető üdvösség útja az átlagember számára nehezen vagy szinte alig megismerhető.

2012. december 3., hétfő

Jehova Tanúi elismerése Németországban

A Jehova Tanúit már majdnem minden német szövetségi államban elismerik 

 

 
Létrehozás: 2010. március 03., 13:33 Legutolsó módosítás: 2010. március 03., 13:48 
 
Berlin – Bár a világvégét többször el kellett már halasztaniuk, így az ezzel együtt járó világmegváltási ígéretek is váratnak még magukra, mégis a németországi Jehova Tanúi előtt most egy egészen más cél lebeg. Jogilag négy kivételével már minden szövetségi államban elismerték őket és a nagy történelmi egyházakkal szinte egy kategóriába kerültek. Forrás: epd.de alapján Horváth-Bolla Zsuzsanna

A tizenhat szövetségi államból 12-ben már hivatalosan is elismerték jogaikat. Ezzel a nagyobb egyházakkal egy szintre emelkedtek jogilag. De például Rheinland-Pfalz még nem adta meg nekik a hőn áhított státuszt és a mainzi tartományi kormánynál is elég rosszak az esélyeik.

Walter Schumacher a kormányzat szóvivője szerint a Jehova Tanúinak elismerésére irányuló kabineti döntés időpontját még ki sem tűzték. „Nem szorít az idő” – mondja.

Az itteni miniszterelnök, Kurt Beck (SPD) egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a hivatalok anyagot gyűjtenének, amelyek bizonyítanák azt, hogy ne ismerjék el a vallási közösséget. Számára ugyanis nehezen elviselhető lenne az, hogy a többi történelmi egyházzal azonos jogokat elvezzenek a közösség tagjai.

A német törvények különbséget tesznek jó és kevésbé jó vallások között. Ezek azonban Michael Germann, a Halle-Wittenbergi Egyetem professzora szerint csak jogi kritériumok.

Minden vallás- és vallási közösség, amely stabil szervezetileg és betartja a törvényeket, igényelheti a státuszt. Ahhoz, hogy elutasítsák a kérvényt, bizonyítani kell, hogy a Jehova tanúi folyamatosan törvényt szegnek. Az egyes, traumatizál, gyülekezetet elhagyók vallomásai azonban alig lennének elégségesek ehhez.”

Egy 15 éves permaraton eredményeképpen a Jehova Tanúi először 2006-ban, Berlinben vívták ki maguknak az elismerést és ezután kérvényezték azt, hogy egész Németországra terjesszék ki jogaikat. Az elmúlt években számos szövetségi állam megadta nekik a jogokat.

Baden-Württembergben a miniszterelnök váltás odázta el a procedúrát, Északrajna-Vesztfáliában pedig a parlament idén tavasszal fog foglalkozni elismerésükkel.

Brémában a polgárságnak kell szavaznia arról, de egy heves csatározás után az eljárás most áprilisra halasztották.

Michael Utsch a Világnézeti Kérdések Protestáns Központjának vezetője szerint az állami hivataloknak inkább azt kellene ellenőrizniük, hogy a Jehova Tanúi hogyan bánnak tagjaikkal. Főleg azokkal az emberekkel, akik el akarják hagyni a közösséget, mert azok addigi szociális környezetüket és kapcsolataikat is kockára teszik ezzel.

A vallási közösség szekta imidzse még mindig fennáll és valószínűleg abban reménykednek, hogy ha Németországban sikerül jogokat szerezniük, az presztizs nyereséget jelent majd a számukra egész Európában.

Gajus Glockentin a Jehova Tanúi Központjának sajtószóvivője és jogásza szerint mindenképpen el kellene érniük a kívánt státuszt, hiszen a német alaptörvényekkel nem ellentétesek tanításaik.

Ha azonban államilag elismert vallási közösséggé válnának, akkor egyházi adót szedhetnének, felekezeti óvodákat hozhatnának létre és vallásoktatást is folytathatnának az iskolában.

Michael Utsch szerint azonban félő, hogy ha ezt a közösséget elismerik Németországban, akkor az egy bizonyos modell karaktert fog kölcsönözni az ügynek és más szervezetek is felbátorodnának. Így a Jehova Tanúinál sokkal problematikusabb szcientológusok is igényelhetnék a jogokat.

Forrás:
http://www.evangelikus.hu/teologia/a-jehova-tanuit-mar-majdnem-minden-nemet-szoevetsegi-allamban-elismerik/?searchterm=NoneA Jehova Tanúit a nagy egyházakkal egy szintre helyezték Németországban 

Létrehozás:  2012. január 30., 12:15 Legutolsó módosítás: 2012. február 01., 10:27

Mainz – A Jehova Tanúi Rheinland-Pfalz német tartományban a nagyobb egyházakkal azonos szintre kerültek. A tartományi kormányzatnak a vallási közösséget a nyilvános jog résztvevőjeként kell elismernie – hozta meg ítéletét a Maizi Kormányzati Bíróság. A tartományi kormányzat sajnálattal vette tudomásul az ítéletet, amely ellen nem fellebbezhetnek. Forrás: epd, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

A kétórás bírósági tárgyaláson a tartományi kormányzat képviselői azt szerették volna elérni, hogy egykori Jehova-tanúkat hallgassanak ki a sorsukról. Azzal érveltek, hogy a szövetségi szinten immáron tíz éve tartó jogi vitában még soha nem hallgattak meg olyanokat, akik kiléptek a vallási közösségből. A bíróság azonban úgy döntött, hogy nincsen szükség további bizonyítékokra. Az előttük álló adatok és tények azt támasztják alá, hogy a Jehova Tanúi tiszteletben tartják az alaptörvényt.

A tartomány érve, amely szerint a Jehova Tanúi a politikai választásokon nem vesznek részt és a társadalmi szervezetekből is távol maradnak, így nem szolgálják a közösség érdekeit, szintén nem játszott szerepet a döntésben. A szövetségi alkotmánybíróság tisztázta, hogy az állam a vallási közösségektől nem várhat el közösségi érdekeket szolgáló tevékenységet, és ez nem lehet követelmény a vallási közösségekkel szemben.

Az egyházakért és vallási közösségekért felelős német kultuszminisztérium még nem döntött arról, hogy még egy bírósági engedélyért folyamodik-e az ügyben. A tartomány azonban sajnálattal vette tudomásul, hogy érveik az eljárás során nyilvánvalóan nem voltak elég meggyőzőek – mondta Yvonne Globert szóvivő.

Az elismert vallási közösségek adóengedményekben részesülnek Németországban, ezenkívül számos privilégium is jár nekik, így a felekezeti hitoktatás az iskolákban, valamint a médiatestületekben való delegáltság. Hessenben a Jehova Tanúi már 2009 óta elismert közösség, de a kultuszminisztérium adatai szerint eddig nem éltek a nekik felkínált lehetőségekkel.

„Az Őrtorony társasága azonban szeretne kilépni a szekta-sarokból, ez mindenekelőtt egyfajta imidzsépítést jelent számukra” – mondta a katolikus püspökség világnézeti kérdésekkel foglalkozó referense, Eckhard Türk az EPD-nek. A referens sajnálatosnak tartja, ha a Jehova Tanúi most a komoly és ártalmatlan kategóriába kerülnének. Bár a bírósági döntés őket nem érte váratlanul.

„Korábban az Őrtoronyban álltak olyan állítások, amelyek a Jehova Tanúi elfogadását nem segítették elő, manapság azonban ilyen írások nem olvashatóak.”

A Jehova Tanúit először 2006-ban Berlinben fogadták el a nyilvános jog résztvevőjeként. Azóta 12 szövetségi tartomány adott engedélyt nekik. Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg és Bréma ezt eddig elutasították, Észak-Rajna–Vesztfáliában a tartományi döntés még függőben van. A brémai elutasítást a közösség megfellebbezte.

Forrás:
http://www.evangelikus.hu/panorama/a-jehova-tanuit-a-nagy-egyhazakkal-egy-szintre-helyeztek-nemetorszagban

Nincsenek megjegyzések: