motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS vagy EVOLÚCIÓ kérdésben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. Részletesen foglalkozik a bibliai kereszténység alaptanításaival, eligazítást ad a tekintetben, hogy mik azok a téves tanítások, amelyek a különböző egyházakhoz kapcsolódnak és amik eltorzítják az Istentől sugalmazott Szentírás valódi mondanivalóját, aminek következtében a Krisztusban való hitgyakorlás által elnyerhető üdvösség útja az átlagember számára nehezen vagy szinte alig megismerhető.

2014. október 6., hétfő

Öt "Ne tedd" Jehova tanúival
5 “NE-TEDD”, AMIKOR A JEHOVA TANÚIVAL BESZÉLSZ

Szombat délután van, intézed a háztartási ügyeket. Észreveszed, ahogy kimész az ajtón, hogy két ember jön az utcán. Mivel nem számítasz senki érkezésére, próbálsz úgy tenni, hogy ne lássanak. A két személy befordul a bejáródra. Szépen vannak öltözve, és ami később majd kiderül, meg vannak pakolva az Őrtorony Társaság kiadványaival, ami a Jehova tanúinak a szülőszervezete.
Az elméd bár telve van a szennyes ruhák, a kifizetetlen számlák és a porszívózás evilági gondolataival, hamarosan azonban egy sokkal magasabb gépen fogsz szállni – egy párbeszédet fogsz folytatni az erőszakról, arról, hogy minden állami szervezet az ördög kezében van vagy az eljövendő földi paradicsomról. Ha te is olyan vagy mint a legtöbb ember, kevéssé érzed magad felkészültnek, hogy megoldd az emberiség bajait az ajtód küszöbén. Tehát inkább úgy döntesz, hogy eljátszod, hogy nem vagy otthon. Túl késő – észrevettek. Veszel egy mély levegőt és kelletlenül ajtót nyitsz.
Ez a jelenet elmondhatatlanul sokszor fordult elő átlagos emberek otthonaiban országszerte. És míg a legtöbb ember a Jehova tanúinak ilyen látogatását legjobb esetben kellemetlenségnek tartja – legrosszabb esetben pedig bunkó zaklatásnak – nem kell, hogy ez a tapasztalat kellemetlen legyen.
Mivel már sok tanúval beszélgettem az ajtómban, e-mailen, internetes csoportokban és a saját Királyság Termeikben (ez felel meg nekik a templomnak), megtanultam néhány dolgot, amit tehetünk vagy nem tehetünk, ha velük beszélgetünk. Tapasztalataim alapján szeretnék megmutatni öt „ne-tedd” dolgot a Jehova tanúival folytatott beszéd során.
Nem kell szakképzett hitvédőnek lenned ahhoz, hogy ezeket az irányelveket megtartsd. Ezek azoknak az átlagos katolikusoknak valók, akik nem részesültek hagyományos teológiai képzésben.

1. Ne csapd az ajtót az arcukba!
Ez az egyszerű szempont jelentheti a tanúid lelkének elvesztését vagy üdvözülését. Kérlek, állj meg egy percre és fontold meg ezt a gondolatot. Ezt azért mondom, mert a különbség aközött, hogy rájuk vágod az ajtót és aközött, hogy kedvesen ajtót nyitsz és párbeszédbe elegyedsz velük, jelentheti azt, hogy Isten kegyelme Jehova tanúja életében rajtad keresztül működhet, vagy azt, hogy ezt a pillanatot örökre elveszíted.
Úgy látom, hogy a tipikus válasz Jehova tanúira, akik bejárják a szomszédságot, az, hogy hevesek vagyunk velük és aztán rájuk vágjuk az ajtót. Sőt voltak olyan középiskolai diákjaim, akik büszkeséggel emlékeztek vissza arra, amit szüleik tettek, amikor kopogtak a tanúk. Ez nemcsak, hogy nem szívélyes, hanem a tanúk kifejezetten erre számítanak.
Az Őrtorony Társaság minden követője fejébe azt plántálja, hogy egy bizonyos ponton az ajtóról ajtóra járásban, üldöztetést fognak szenvedni azért, mert megvallják “Jehova üzenetét”. Az Őrtorony Társaság maga Jézus szavait hozza bizonyítékként: “„Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, vagy bántanak titeket, amikor miattam ok nélkül mindenféle rosszat mondanak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Hiszen így üldözték azokat a prófétákat is, akik előttetek éltek.” Mt 5,11-12
A tény, hogy az Őrtorony tanításai majdnem mindenben különböznek Jézus valós tanításától, most nem játszik közre. A lényeg, hogy a tanúknak azt mondja a szervezet, hogy számítsanak üldöztetésre és heves bánásmódra. Amikor megkapják, ez csak megerősíti hűségüket és hitüket az Őrtorony tanításában, mert megjósolta ezt a viselkedést. Ehelyett halmozd el őket kedvességgel. Légy annyira készséges és vendégszerető, amennyire csak tudsz, mert lehet elfelejtik, amit mondtál, azt azonban nem, hogy hogy bántál velük.

2. Ne vitatkozz vagy tárgyalj egy bizonyos hittételt a tanúkkal!
Az igazság az, hogy semmit sem érsz el azzal, hogy oda meg vissza vágod a bibliai verseket, hogy bebizonyíts egy dogmát. A tanú arra lett beállítva, hogy kizárólag az Őrtorony Társaság szentírásértelmezését fogadja el. Egy tanú perspektívájából nem annyira a Biblia szövegéről szól a vita, hanem a hatalomról, amely mögötte áll bármely adott fordításnak. Mivel arra lett beállítva, hogy az Őrtorony Társaságot fogadja el, mint Isten „egyetlen kommunikációs csatornáját” a világon, az, hogy felvillantod a bibliai görög ismereteidet valószínűleg nem sokat fog nyomni a latba. A tanú csupán a társaság által megadott válaszra fog utalni bármilyen részről is legyen szó.
Még a felkészültnél is felkészültebb arra, hogy szembeszálljon veled a legfontosabb dogmákkal kapcsolatban, különösen azokkal kapcsolatban, amelyek Jézus istenségéről és a Szentháromságról szólnak. Ez a két terület az, ahová a Jehova tanúi a legtöbb időt és energiát fektették, hogy a hitigazságok területén, számos bibliai verssel, amelyet szövegkörnyezeten kívül és teljesen félreértelmezve tesznek eléd, elérjék, hogy behódolj nekik. (És higgy nekem, az átlagos Jehova tanúja annyiszor mondta már ezeket a bibliai verseket másoknak, hogy könnyedén tudná idézni őket fejből miközben fejjel lefelé zuhan a levegőben.)
Ha csak nem vagy egészen ismerős az alábbi versekkel és a helyes értelmezésükkel (Jn 1,1; Jn 8,58; Jn 10,30; ApCsel 20,28 és Róm 9,5, hogy megnevezzek párat), a Jehova tanúk szerinti értelmezés meggyőzően fog hangzani. Arra fognak erősen hajtani, hogy különösen erről a két hitigazságról vitázzanak, mivel ott hazudnak, annak a szívében, amit mi „eretnek” keresztények hiszünk. Ne szállj velük szembe, ha az ő terepükön vagy! Ez nekik adja az hazai pálya előnyeit. Mit kell tenned, ha felhoznak valamit ezek közül a témák közül? Olvass csak tovább és megtudod!

3. Ne engedd, hogy a tanúk a betanult bemutatójukon keresztül menjenek!
Emlékezz arra, hogy a jól kitanult tanítványok az ajtódnál intenzív képzésben részesültek és tapasztalatuk van a hasonló találkozások levezetésében. Ki kell tehát zökkentened őket, úgymond olyan témát kell felhoznod, amellyel kapcsolatban nem válnak előnyükre a beraktározott válaszaik, a megjegyzett bibliai részek és az előre betározott előadásaik. Nem javaslom, hogy bunkó légy a vendégeiddel vagy hogy ne engedd szóhoz jutni őket azzal, hogy uralod a beszélgetést. Azt mondom, hogy taktikusan tereld át a beszélgetést egy másik témára.
Például megkérdezheted őket, hogy miként kerültek az Őrtorony Társaság szárnyai alá vagy hogy voltak-e más felekezet tagjai mielőtt tanúk lett, és ha igen, akkor miért változtattak. Kérd meg őket, hogy kifejezetten mondják el neked azt, hogy Jehova tanújaként, mivel lett jobb az életük. Vedd rá őket, hogy meséljenek a történetükről, hogy mint személy a személyhez tudjatok kapcsolódni ahelyett, hogy az Őrtorony Társaság hitén kérődznétek. Függetlenül attól, hogy mennyi belenevelést hajtott végre az Őrtorony Társaság, nem veheti el a tanúk emberi mivoltát, tehát próbálj ezen a szinten kapcsolatot teremteni.
Miután megosztottak magukról valamit, tégy te is hasonlóképpen. Mondd el, hogy miként találkoztál Krisztussal az Egyházon keresztül. Mesélj neked a saját hited útjáról. Mesélj arról, hogy Krisztus, miként valós neked. Nem kell, hogy szavaid fennköltek vagy magas teológiai színvonalúak legyenek – egy kis őszinteség hosszú utat járhat be. Ha semmi más nem is történik, ezek a tanúk legalább tanúsíthatják rólad, hogy bár egy olyan hitrendszert gyakorolsz (az ő szemszögükből), amely telve van pogánysággal, mégis kapcsolatban vagy Krisztussal egy igazi és megfogható módon. Ez adni fog nekik olyat, amiről érdemes gondolkodniuk.

4. Ne engedd, hogy a tanúk több témát hozzanak fel és téged mellékvágányra tereljenek!
Az egyik legfontosabb szabálya a Jehova tanúival való beszédnek az, hogy egyszerre csak egy teológiai témával foglalkozzatok. Szokták mondani, hogy az életben csak két elkerülhetetlen dolog van – a halál és az adózás. Igazából van egy harmadik: ha a tanúk az ajtódban állva elveszítik a támpontokat a beszélgetésben, fogadást tehetsz, hogy egy témaváltás fog történni.
Még azt is meg merem kockáztatni, hogy a maguk a tanúk sem figyelnek rá tudatosan. Ez csak annak tudható be, hogy
a kiképzésük annyira hatékony, hogy természetükké válik, hogy váltsanak, amikor a jövendőbeli megtérő felülkerekedik. Az agyadnak ilyenkor muszáj egy piros jelzést küldeni, hogy figyelmeztessen a témaváltásra. (Gondolj csak a robotra a régi Elveszve az űrben című TV-sorozatból, aki mindig a karjaival csápolt és azt kiabálta „Figyelem! Veszély!”, amikor valami rossz közelgett.”)
A Jehova tanúival való találkozásaim során ez a témaváltás gyakorlatilag minden alkalommal előfordult. Figyelj rá! Ez egy jel arra, hogy hatásosan működsz és valami nehézséget jelentesz, szóval célra tarts! Amikor ez történik, hagyd, hogy a tanúk befejezzék a gondolatmenetüket, aztán illedelmesen mutass rá, hogy bár örömmel fogadod egy másik probléma tárgyalásának lehetőségét, erre csak majd máskor vagy hajlandó.
Ez a megközelítés egy másik előnnyel is jár: biztosítja, hogy a tanúk visszatérjenek, s lehetővé teszi a további beszélgetést velük, (ha vagy olyan merész), s így folytathatod a térnyerést. Emellett lehetőséget ad arra, hogy kutass egy olyan témával kapcsolatban, amit felhoztak (vagy amiről te beszéltél).

5. Ne használd a tanúk Bibliáját, az Új Világ Fordítást.
Azzal, hogy előállították a saját Biblia fordításukat, az Őrtorony Társaság képes megtartani a dogmatikus csavarokat, amelyeket a tagokra kötöznek. A szöveg meg lett változtatva – sőt mondhatni meg lett csonkítva – hogy alátámassza az Őrtorony Társaság főbb tanításait. Amit a legtöbb átlagos Jehova tanúja nem tud az az, hogy az Új Világ Fordítás egy öt befolyásos tanúból álló bizottság terméke, akik közül 4 ember nem rendelkezett képzéssel a bibliai nyelvek területén. Az ötödik görögöt tanult 2 évig egyetemen. Bármily racionális ember arra a következtetésre juthat, hogy ilyesféle „fordítók” fenemód hiányolják a képzést és a képességet, amely egy olyan fontos feladattal jár, mint a Szentírás lefordítása.
A tanúk égre földre állítják, hogy az Új Világ Fordítás mentes minden dogmatikus részrehajlástól (és jóhiszeműen valóban elhiszik ezt), de tudnod kell, hogy ez nincs is messzebb az igazságtól. Anélkül, hogy ismernéd a bibliai görögöt, kétségbe vonhatod a tanúk agyában a Bibliájuk hitelességét.
Például, amikor a Jehova tanúi felolvasnak az Új Világ Fordításból, mondhatsz valami ilyesmit: „ez máshogy hangzik, mint az én Bibliámban. Megkérdezhetem, milyen fordítást használsz?” Amikor beazonosítja, hogy ez az Új Világ Fordítás, számos kérdést tehetsz fel ennek a munkának a megbízhatóságáról és a tudományosságáról.
Felvértezve a fordítóbizottságról való ismerettel, kérdezz ilyen kérdéseket: „Honnan tudod, hogy pont ez a fordítás a helyes?” „Milyen fontos, hogy egy bibliafordító ismerje a bibliai nyelveket?” „Megbíznál-e egy fordítóban, aki kevés vagy semennyi képzésben sem részesült héber vagy görög nyelvből?” (Ehhez a kérdéshez használhatod azt az analógiát, hogy bízna-e vagy nem egy olyan sebészben, aki készülődik megoperálni őt, de kevés vagy semennyi tapasztalattal nem rendelkezik ezzel a bizonyos eljárással kapcsolatban, amelyet végre akar hajtani. Mennyivel fontosabb, akkor az, hogy az emberek, akikre a lelki jólétünk van bízva, magasan képzettek és tapasztaltak legyenek a területükön?)
A célod itt az, hogy kétségeket ébressz a Jehova tanúkban az Új Világ Fordítás megbízhatóságával kapcsolatban. Ugyanakkor, ne támadd a fordításukat. Néhány óvatosan és taktikusan elhelyezett kérdés több gyümölcsöt terem mint egy teljes rátámadás egy olyan dologra, amit a tanúk becsben tartanak.
Egy végső bepillantást szeretnék nyújtani ehhez az öt „ne-tedd” szabályhoz. Tartsd észben, hogy nincs kijátszhatatlan mód, amely varázserőket vonultat fel, arra, hogy megingasd a Jehova tanúit az első találkozás alkalmával. Nem fogod 15 perc alatt meg nem történtté tenni azt, amit az Őrtorony Társaság évekig tett a vendégeid agyában.
Ezek az irányelvek azonban kezdőpontként szolgálhatnak. Felfegyverezhetnek valami hasznossal és praktikussal, amikor a váratlan csengetés ideje eljön. Tartsd még észben, hogy a Jehova tanúk szívét végső soron a Szentlélek munkája változtatja meg – és hogy te meg én áldva vagyunk, hogy eszközként működhetünk ebben a folyamatban.
Joel S. Peters egy középiskolai tanár. Manhwah-ból ír, New Jerseyből.
@Catholic Answers, Inc.

Reagálás

Szeretem a korrekt, tárgyilagos, valós bibliai alapokon nyugvó kritikákat, mert azokból lehet a legtöbbet tanulni. Ezek hasznosak és építőek, mert az Istennel való kapcsolatban a fejlődést munkálják. De akik csak blöffölnek az igazság oldalán állásukat illetően, azoknak kritikája csapnivaló, haszontalan, és az Istennel való kapcsolatban az eltávolodást, a hanyatlást munkálják. Fenti kritika hovavalóságát most vegyük szemügyre és derítsük ki, hogy milyen szinten állják meg a helyüket, hozzáértésről tanúskodnak-e vagy csupán egy kirakatszínbe csomagolt bóvliról van-e szó?

"minden állami szervezet az ördög kezében van vagy az eljövendő földi paradicsomról. " Mindkét kijelentés J.t. részéről pontos, az elsőre 1János 5:19, a másodikra Zsidók 2:5 (Csia + Vida fordítások) adnak alapot, hogy ki lehessen jelenteni őket. Vagy utóbbit pl. Ézsaiás 11:9 is igazolja, és több más bibliavers is.

a legtöbb ember a Jehova tanúinak ilyen látogatását legjobb esetben kellemetlenségnek tartja – legrosszabb esetben pedig bunkó zaklatásnak” - A legtöbb ember /sokan/ a pusztulásra vezető széles úton jár, ezt Jézus maga mondta(Vö. Máté 7:13-14)  Nos, ha ezek számára kellemetlen a J. tanúi látogatása, akkor Jézus személyes látogatása ugyanolyan zaklatásnak tűnne. Őket ugyanis nem az üzenet tartalma zavarja, hanem a látogatás maga. Ha pl. a r. katolikusok csinálnák ugyanezt, azokat is kiutálnák egy idő után, teljesen függetlenül attól, hogy mit hirdetnek.

Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb embert nem érdekli az Istennel kiépíthető kapcsolat lehetősége /Akit nem is hisznek el, hogy létezik/, hanem az, hogy az idejét a legkellemesebb módon töltse el a saját kedvenc időtöltéseinek hódolva. És ha ebben megzavarják, akkor könnyen felbőszül. És mivel az Isten létezését tudatosan elutasítja, azt is képtelen felmérni, hogy a cselekedetének milyen negatív súlya van a saját jövő sorsára nézve.

De tudomásul kell venni, hogy ez a fajta szelekció nagyon is létezik, az Isten szemében értéktelenséget felmutató emberek a hozzáállásuk helytelenségével (Vö. Róma 2:8) eleve magukat zárják ki mindabból a jóból, amit Isten az Őt szeretőknek tartogat.

Isten kegyelme Jehova tanúja életében rajtad keresztül működhet,” - Hogy ez egy r. katolikus személye által működhetne, az teljességgel ki van zárva. Isten kegyelme csakis és kizárólag azon a terepen terem meg, amely a Biblián alapul és azt tolmácsolja hűen, de a katolicizmusban a hagyománynak nagyobb rangja van, mint a Biblia szövegének. A hagyomány emberi, a Biblia meg Isteni. Miféle eldeformált kegyelmet közvetíthet az, ahol az emberi az isteni fölé van rendelve? Semmilyent!

Ezt a kritikus csak azért mondja, hogy a laikus katolikus véleményalkotót befolyásolja, hogy úgy érezze, ő van az igazság oldalán, nem pedig a másik. Csakhogy a r.k. vallásnak sem a tantételei, sem az egyház múltja erre nem jogosítja fel. Már Luthernek is szemet szúrt az egyház szisztematikus elhajlása, aminek hangot is adott annak idején. Ez az elhajlás ma sincs másként, hiszen a katolicizmus sem a tanításait, sem a magáról alkotott vélemények befolyásolását nem változtatta meg!

Az Őrtorony Társaság minden követője fejébe azt plántálja, hogy egy bizonyos ponton az ajtóról ajtóra járásban, üldöztetést fognak szenvedni azért, mert megvallják “Jehova üzenetét”. - Ez már eleve sántít, ugyanis ez a szenvedés nem feltétlenül érint mindenkit, hanem ez egy olyan lehetőség, amire mindenkinek fel kell készülnie, hogy megtörténhet. De nem úgy egy átlag katolikussal, aki otthon marad, és a hitet nem osztja meg senkivel. De ahogy ő nem vallja meg a Krisztushoz való tartozását, őt sem fogja Krisztus megvallani. (Vö. Máté 10:32-33)

az Őrtorony tanításai majdnem mindenben különböznek Jézus valós tanításától,” - Ez egyrészt egy bizonyítatlan állítás, másrészt inkább jellemző ez az állítás a r. katolikus egyház tanításaira.

Íme egy kirívó példa. Jézus azt tanította: Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk. (Máté 6:9) Nos, mióta nevezik Máriát 'mi Atyánknak' - akihez a katolikusok milliói imádkoznak, élén a pápájukkal meg a bíborosaikkal. Talán nem tudnak olvasni vagy nem értik, hogy Jézus mit tanít az imádságról? Melyik apostol imádkozott Máriához? És most ne tessék kimagyarázkodni, mert azzal a sok magyarázkodással tele van a padlás!

Azután néhány alapvető hittétel, amiben a r.k. Egyház nem Jézus tanítását közvetíti. Isten egymaga egyetlen személyben a Biblia Legfelségesebb/Magasságos Istene, nem pedig Jézus is, meg a szent szellem is. Úgy hogy a háromsághit az egy emberi filozófia, amit a Bibliából kiragadott és kitekert magyarázatok alapján állítottak össze az előre megjövendölt hitehagyás részeként. (Vö. Apcsel 20:29-30)

A gyülekezet Krisztusra épült, nem Péter apostolra. Péter apostolnak soha nem választottak utódot. A Krisztus gyülekezetének nincsen egyszemélyes emberi vezetője. Mária nem maradt örökre szűz, Jézusnak voltak Máriától született testvérei. A Bibliában nincsen szó olyan tisztító tűzről, amiről a r.k. egyház beszél. Soha nem voltak búcsúk, fülbegyónások, és pénzért adott egyházi szolgáltatások, amikben a katolikus egyház viszi a kereszténységben a prímet. A Bibliában nincsen csecsemő keresztelés, és nincsen emberekhez történő imádkozás, különösen nem szobrok és képek által. Meddig kellene még sorolni a hamisított tantételeket és gyakorlatokat, hogy egy r.k. hívő magához térjen, és végre a tiszta Szentírást vegye alapul ás általa vezettesse magát!?

Ebben a blogban számtalan hamis r.katolikus eljárás nagyító alá van véve, úgy hogy az őszinte igazságkeresőknek éppenséggel lenne útbaigazításuk. Ellenben ők akarnak útba igazítani másokat, ami egy ilyen vallásos háttérrel egyenesen elképesztő. Akik ennyire félreértik és félremagyarázzák a Bibliát, azok tképpen magát Isten Igéjét kritizálják, hogy az teljesen érthetetlen, és nem ad világos támpontokat a helyes keresztényi élethez. Úgy hogy az Isten nyilvánvalóan ezt is felrója majd nekik, amikor megkapják a kiutalásukat oda, ahová megérdemlik, hogy jussanak.

A tanú arra lett beállítva, hogy kizárólag az Őrtorony Társaság szentírásértelmezését fogadja el.” - Ez lehet, hogy sokaknál így működik, de én pl. esélyt adok bármely bibliamagyarázatnak, hogy igaza lehet. Legalábbis az elején. Amikor aztán kiderül a turpisság, akkor megbukik a bibliaértelmezés hitelessége.

Pl. a karizmatikus Derek Prince azt híresztelte, hogy neki Isten rendelte ki a házastársát. A Bibliában meg az van, hogy a hívő szabadon választása ez, azzal a megkötéssel, hogy csak az Úrban házasodjon bárki, aki megházasodik. Ha ez igaz volna, akkor mindenki elvárhatná, hogy Isten válassza ki neki a házastársát. De akkor a fenti Ige egy félrevezetés lenne. (1Kor 7:39) És ha Derek Prince egy ilyen könnyen érthető témában csúsztat, akkor mekkora csúsztatásokra lehet képes nehezebben érthető témákban?!

Éppen ezért minden bibliamagyarázatot a Bibliával kell összevetni, ahhoz persze igen alapos bibliaismeret szükséges, amire szert tenni viszont hihetetlenül időigényes. Úgyhogy átlag bibliaismerettel magyarázzák sokan a Bibliát, ill. átlag ismerettel hajolnak meg egyházi tanítások előtt. Ennek pedig meg van az a veszélye, hogy nem csak a jó, hanem a tévedést is átveszik, és igazságként adják tovább. Ez pedig minden felekezetre érvényes, kivétel nélkül, J.tanúira is ugyanúgy. De ők legalább időnként kijavítják azt, amire rájönnek, hogy nem bibliai hit vagy eljárás. De ez a legtöbb egyházra nem jellemző!

arra lett beállítva, hogy az Őrtorony Társaságot fogadja el, mint Isten „egyetlen kommunikációs csatornáját” a világon,” - Ennek indokoltsága levezethető abból, amit a J. t. alaptanításként vallanak és hirdetnek, és amely minden más vallásszervezettől megkülönbözteti őket. Egyébként mások is hirdethetnek bibliai igazságokat, csakhogy ha üdvösségből kizáró tant is hirdetnek /pl. háromság/, az minden más jót is tönkretesz!

felkészültnél is felkészültebb arra, hogy szembeszálljon veled a legfontosabb dogmákkal kapcsolatban, különösen azokkal kapcsolatban, amelyek Jézus istenségéről és a Szentháromságról szólnak.” - Ezt az illető jól látja, pl. részemről ezzel a témával foglalkoztam a legtöbbet és a saját kutatásaim eredményét közzé is tettem. Mert ha nem tettem volna, akkor az olybá lenne, mintha nem is léteznének, és semmiféle értékkel nem bírnának korrekt útbaigazítást illetően.

szövegkörnyezeten kívül és teljesen félreértelmezve tesznek eléd, „ - Miért nem hoz fel konkrét példát? Állítani bármit lehet, ha az ember csak dobálózik a szavakkal, és nem bizonyít semmit.

könnyedén tudná idézni őket fejből miközben fejjel lefelé zuhan a levegőben.” - Ezt a fajta ejtőernyős kritikát még nem hallottam, de megint csak szubjektív véleménynek lehetünk a tanúi.

Ha csak nem vagy egészen ismerős az alábbi versekkel és a helyes értelmezésükkel (Jn 1,1; Jn 8,58; Jn 10,30; ApCsel 20,28 és Róm 9,5, hogy megnevezzek párat), a Jehova tanúk szerinti értelmezés meggyőzően fog hangzani.” - Miért azokat hozza föl, amiket félre tud magyarázni, a Ján 20:17-et és Jel 3:12-őt miért nem? Itt egyértelműen tanítja Jézus, hogy a mi Istenünk az Atya, ahogy neki is. Hogy pedig Jézusnak az Atya az Istene földön és égen, ez a háromságot rögtön cáfolja is, mert abban mindhárom egyenlő, sőt ugyanaz az Isten. De ez nem bibliai tanítás! Jézusnak az Atya az Istene, mert az Atya nagyobb. Neki viszont nincsen Istene, mert Ő minden istenen fülöl áll!

ott hazudnak, annak a szívében, amit mi „eretnek” keresztények hiszünk”. - Már a kritika is olyan zavaros, hogy azt is le kellene fordítani, amit ők lefordítottak.

olyan témát kell felhoznod, amellyel kapcsolatban nem válnak előnyükre a beraktározott válaszaik, a megjegyzett bibliai részek és az előre betározott előadásaik.” - Ez igaz lehet egy kezdő tanú esetében, de nem azoknál, akiknek élete a bibliakutatás körül forog.

megkérdezheted őket, hogy miként kerültek az Őrtorony Társaság szárnyai alá vagy hogy voltak-e más felekezet tagjai mielőtt tanúk lett, és ha igen, akkor miért változtattak” - Én pl. r.katolikus hittanra jártam általános alsó tagozatban, de azt először a tanúktól hallottam, hogy Istennek Jehova a neve. Pontosabban a tetragrammaton, aminek az elterjedtebb alakja a Jehova. Hozzájuk pedig úgy kerültem, hogy elolvastam a kiadványaikat, és összevetettem a Bibliával. Azután évtizedes vitába keveredtem az adventista tanokkal, amik által megedződtem a bibliakutatásban és a szellemi hadviselésben. Azontúl mindenféle más egyházi anyagot is elolvastam, különösen a J.tanúit kritizáló könyveket. És pontosan a tanúk által képviselt /bibliailag alátámasztott/ tantételek kritikáinak silány volta az oka annak, hogy még mindig abban a tanításban vagyok, amit a J.t. Társulata közvetít a világ felé. 

Aztán hogy miről mi a véleményem, az rám tartozik. És ha valamiről más meggyőződésem van, akkor azt adom tovább. De nincs szándékomban a vezetők nézeteit megváltoztatni. Vallom, hogy J.t. közösségében Istennek tetsző, teljes keresztényi életet lehet élni, amit viszont az igen komoly elhajlások miatt máshol nem!

Aztán hogy miért hagytam ott a r.k. Egyházat? Mert a sokéves bibliakutatásom alapján állítom, hogy a legantikrisztusabb vallás, ami a kereszténységben csak létezik. Egy üzleti vállalkozás a kezdetétől fogva, amely a Bibliát a saját fennmaradása érdekében felhasználja. Nem véletlenül vonultatott fel annyi filozófust a történelme folyamán, mivel hogy a szent szellem soha nem volt a sajátjuk. Azért is tartják a Biblia felett a saját hagyományaikat fontosabbnak, mert azokat a saját embereik hozták létre. A zsidók is ezen a helytelen alapálláson buktak el, és ez náluk sem lesz másként. (vö. Márk 7:6-9)

mondják el neked azt, hogy Jehova tanújaként, mivel lett jobb az életük.” - A legcsodálatosabb dolog a világon az embereket Jehova Isten imádatához vezetni. De közben úgy, hogy azt is észreveszed, ha valaki melletted szűkölködik. És próbálsz segíteni neki a lehetőségeidhez mérten. Mert ez ugyanolyan szent szolgálat, mint a prédikálás, csak sokan ezt még nem vették észre. (Vö. Jak 1:27) Mert a figyelem nem erre van kihegyezve. És pontosan a nem látványos segítségnyújtások a lényegesek, azok, amik a háttérben vannak. Amikre nem lehet hivatkozni, és nincsenek a statisztikában, meg a fényképeken sem, mert azt csak Isten látja, no és az érintettek tapasztalják.

Ha pedig nem Isten a mondat végén a pont, akkor nincs értelme az életnek. Úgy hogy minden gazdagságnál többet ér, ha valakinek jó kapcsolata van kiépítve Istennel a Krisztus által. Mert akkor mindent megnyerhet, még akkor is, ha semmije sincsen!

Ha pedig valakinek ebben gondja van, az nem feltétlenül az egyházának a hibája. Hibája annyiban, hogy hogy az egyház nem mindenben nyújt segítséget, hanem inkább az van, hogy a problémádat old meg magad. Ha tudod. Ha meg nem tudod, akkor törvényszerű, hogy emiatt az Istennel való kapcsolatod is kárt szenved, mégpedig olyan mértékben, amilyen mértékben a megoldatlan problémád kikezdi a lelki egyensúlyodat.

meséljenek a történetükről, hogy mint személy a személyhez tudjatok kapcsolódni ahelyett, hogy az Őrtorony Társaság hitén kérődznétek.- Ez olyan aranyos, hogy szinte megmosolyogtató. De egyébként annyiban teljesen igaza van, hogy ha kialakul egy baráti kapcsolat a bibliai eszmecsere kapcsán, akkor sokkal inkább meglátja az ember a másikban a valós mozgatórugókat, hogy mi motiválja abban, amit és ahogyan csinál. Pl. mi motiválhat egy katolikus papot, hogy ennyi hamis tant szó nélkül benyeljen az egyháza részéről, ha nem az, hogy az egyháza eltartja élete végéig, és különösebb anyagi gondjai nincsenek. De majd lesznek annál többet, ha a Krisztus ítélőszéke elé kerül (Vö. 2Kor 5:10) . Mert az áruba bocsátott evangélium háttérkatonájának lenni nagyon nem kifizetődő – ha most annak is tűnik, de majd a végső elszámoltatáskor biztosan nem!

belenevelést hajtott végre az Őrtorony Társaság, nem veheti el a tanúk emberi mivoltát,” - Nem hiszem, hogy az emberek emberi mivoltát el akarnák venni. Hanem épp hogy megőrizzék, és megmaradjanak az Istennel való helyeselt kapcsolatukban.

Mondd el, hogy miként találkoztál Krisztussal az Egyházon keresztül. Mesélj neked a saját hited útjáról. Mesélj arról, hogy Krisztus, miként valós neked.” - Az ki van zárva, hogy valakinek élő kapcsolata lehessen Krisztussal, ha ilyen hamis tanokkal és gyakorlatokkal terhelt egyháznak az aktív tagja. Mert a kettő nem fér meg egymással! Egy olyasvalakinek nem lehet valós a Krisztus, akinek a Krisztus tanítása nem valós: Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk! (Máté 6:9) Mert aki a 'mi Anyánkhoz' – Máriához – imádkozik, az semmibe veszi azt a tanítást, amit Krisztus hozott az Atyától. Innentől kezdve csak egy érzelmi alapokon álló hit az, amit ő valóságként él meg, de annak nincsen bibliai alapja!

egy kis őszinteség hosszú utat járhat be.” - Jól mondja, az őszinteség messzire juttathat bárkit is. Ennek fényében tegyük fel a kérdést: hogyan ülhetnek a pápák Péter trónján, ha Péternek soha nem is volt trónja? Vagy inkább ne forszírozzuk az őszinteséget? Jól van, akkor ne forszírozzuk. Illetve nincsen jól, nagyon nincsen!

bár egy olyan hitrendszert gyakorolsz (az ő szemszögükből), amely telve van pogánysággal, mégis kapcsolatban vagy Krisztussal egy igazi és megfogható módon. Ez adni fog nekik olyat, amiről érdemes gondolkodniuk.” - Nem csak a tanúk szemszögéből vannak tele pogánysággal, hanem sokkal inkább a Biblia szemszögéből. Innentől kezdve pedig kapcsolatban lenni Krisztussal teljességgel lehetetlen.

ha a tanúk az ajtódban állva elveszítik a támpontokat a beszélgetésben, fogadást tehetsz, hogy egy témaváltás fog történni.” - Ez a szöveg egy figyelemelterelő célzatú mellébeszélés, és azt a látszatot akarja fenntartani, mintha bármiben is hangsúlya lehetne annak, amit mond. A témaváltás pedig éppen hogy jó, ha már egy téma ki van beszélve. Mert egyik témáról ugrálni egy másikra meg egy harmadikra, csak azoknak jó, akik sok témában csalják meg a krisztusi tanokat.

Pl. egy adventista nagyon nem szereti, ha a Mózes törvénye kifejezést kihangsúlyozottan használod, mert ők azt manipulálják, és azért emlegetik inkább a ceremoniális törvény kifejezést. Holott ez utóbbi csak egy magyarázó kifejezés, a Mózes törvénye pedig része az ihletett szövegeknek. És Jézus ezt használta, az utóbbit pedig nem. (vö. Ján 7:23)

a kiképzésük annyira hatékony, hogy természetükké válik, hogy váltsanak, amikor a jövendőbeli megtérő felülkerekedik.” - Én még nem találkoztam ilyen felülkerekedővel, de olyanról már hallottam, hogy egy tanú azt a témát szorgalmazta, amire ő felkészült, de a hirtelen feltett kérdésre azt mondta, hogy majd ennek utánanéz. Ez meg nem tetszett az illetőnek. Persze az illetőnek még annyi ismerete sem volt mint a tanúnak, de hogy belekötött, rögtön úgy is érezte, hogy ő van nyeregben. Közben pedig mind a mai napig nem a Krisztus-követésről szól az élete, míg a tanú azóta is szépen fejlődik ennek kivitelezésében.

a témaváltás gyakorlatilag minden alkalommal előfordult. Figyelj rá! Ez egy jel arra, hogy hatásosan működsz és valami nehézséget jelentesz,” - Vajon milyen nehézséget jelenthet egy olyan személy egy tanúnak, akinek az egyháza a világ vagyonát magához harácsolta, míg közben szemérmetlenül hirdette a tanítását Krisztusnak, hogy ne gyűjtsünk földi kincseket?! Meg kénes ingbe bújtatta azokat, akik nem égtek eléggé gyorsan a máglyán?! Nehézséget akkor jelenthet, amikor katolikus létére az evolúciót magyarázza, hogy igaz, mert ezt már tényleg nehéz követnie annak, aki ismeri Krisztus idevonatkozó tanítását az ember teremtéséről. (Vö. Máté 19:4)

biztosítja, hogy a tanúk visszatérjenek, s lehetővé teszi a további beszélgetést velük, (ha vagy olyan merész), s így folytathatod a térnyerést.” - A Példabeszéd 25:26 beszél az effajta térnyerésről: „Mint a megháborított forrás és megromlott kútfő, olyan az igaz, a ki a gonosz előtt ingadozik.” Mármint a gonosz tanok előtt ingadozik, és annak tért enged, hogy nyerjen.

Azzal, hogy előállították a saját Biblia fordításukat, az Őrtorony Társaság képes megtartani a dogmatikus csavarokat, amelyeket a tagokra kötöznek. A szöveg meg lett változtatva – sőt mondhatni meg lett csonkítva – hogy alátámassza az Őrtorony Társaság főbb tanításait.- Még sehol nem volt a saját Biblia fordítás, amikor már a tanúk által megértett bibliai igazságok hirdetve voltak, tehát a Károli fordítás alapján. Az UV. fordításnak tehát nem sok köze van ahhoz, hogy a tanúk mit hisznek. Különben is sokszor sokféle fordítást idéznek, és nem mindig és mindenhol csak és egyedül az UV. Fordítást.

az Új Világ Fordítás egy öt befolyásos tanúból álló bizottság terméke, akik közül 4 ember nem rendelkezett képzéssel a bibliai nyelvek területén.” - Ahhoz képest elég jó fordítást csináltak. Viszont  Katolikus fordítás 1992-es kiadása a „Megjegyzések a könyv használatához” részben (a 8. oldalon) ezt írja: „A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk. De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.”  Na és hogy döntötték el, hogy hol van külön hangsúly rajta, amikor azt az ihletett szövegírók már az eredeti szövegekben eldöntötték?! Úgy, hogy felülbírálták a szövegírókat! Akkor mit ért a katolikus fordítók ilyen irányú szakképesítése? Annyit, hogy meghamisították az eredeti szöveget, mert nem fordították le az Isten nevét ott, ahol az benne van az eredetiben. Jehova tanúi meg pont fordítva. Akkor nem biblikusabb ez utóbbi cselekedet az előbbinél?!

állítják, hogy az Új Világ Fordítás mentes minden dogmatikus részrehajlástól (és jóhiszeműen valóban elhiszik ezt), de tudnod kell, hogy ez nincs is messzebb az igazságtól.” - Ha a tanúk tanításai a Károli fordítás alapján már működtek (igazolva voltak magyar nyelven), akkor felesleges lett volna az UV. fordítást úgy alakítani, hogy alátámassza a tanítást, mert akkor pontosan a Károlit adták volna vissza még egyszer, amire semmi szükség nincsen. Különben is bármelyik fordítás alapján igazolhatók a tanúk tanításai, amelyek az eredeti szövegekre épülnek.
kétségbe vonhatod a tanúk agyában a Bibliájuk hitelességét.” - Ha a tanítás más fordítások alapján is bizonyítható, akkor ennek a kijelentésnek nincsen semmi jelentősége.

amikor a Jehova tanúi felolvasnak az Új Világ Fordításból, mondhatsz valami ilyesmit: „ez máshogy hangzik, mint az én Bibliámban.” - Mondhatsz, csak nincs sok értelme. Érdemes minél több fordítást összehasonlítani, de különösen az eredeti szövegeket figyelembe venni.

Honnan tudod, hogy pont ez a fordítás a helyes?” „Milyen fontos, hogy egy bibliafordító ismerje a bibliai nyelveket?” - Az kevés, hogy ismerje a bibliai nyelveket. Szeretnie is kell az Istent és az ő bibliai igazságait, különben kiforgatja azokat. Pl. a r.k. egyház kiforgatja a Bibliát, amikor tagadja a bibliai özönvizet, és azt állítja, hogy az ezirányú bibliai szövegeket ókori pogány motívumokból vették át a bibliaírók, és kiszínezték azokat. Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű!

bízna-e vagy nem egy olyan sebészben, aki készülődik megoperálni őt, de kevés vagy semennyi tapasztalattal nem rendelkezik ezzel a bizonyos eljárással kapcsolatban, amelyet végre akar hajtani. „ - Na és az milyen megbízható sebész, amelyiknek a keze nem a szike pontos forgatásához van szokva, hanem a pénz, a világi vagyon felmarkolásához?

A célod itt az, hogy kétségeket ébressz a Jehova tanúkban az Új Világ Fordítás megbízhatóságával kapcsolatban.” - Ez ahhoz hasonlít, amikor a politikusok is azt a célt hangoztatják, hogy aki az éppen fennálló kormányt le akarja váltani, az rájuk szavazzon. És nem az a céljuk, hogy a nép anyagi helyzetén javítsanak!!! Nem is titkolják a céljukat. A katolikus célja is a kétségek ébresztése, és nem az Isten üzenetének az átadása. Mivelhogy ők is ugyanolyan politikusok a saját területükön, mint amazok.

ne támadd a fordításukat. Néhány óvatosan és taktikusan elhelyezett kérdés több gyümölcsöt terem mint egy teljes rátámadás”- Kérdezzél taktikusan és válaszolok praktikusan.

Nem fogod 15 perc alatt meg nem történtté tenni azt, amit az Őrtorony Társaság évekig tett a vendégeid agyában.” Ha őszinte igazságkereső az illető, akkor mindegy ki meddig tanította bármire, mert a bibliai igazság előtt meg fog hajolni. De hogy hogy egy katolikus semmiféle bibliai igazság előtt nem hajol meg, hanem csak a katolikus hagyomány előtt?! Akkor micsoda roncsolást végezhettek az agyában azok, akik maguk is azoknak áldozatai, akik rájuk erőltették pl. a cölibátust?

a Jehova tanúk szívét végső soron a Szentlélek munkája változtatja meg – és hogy te meg én áldva vagyunk, hogy eszközként működhetünk ebben a folyamatban.” - Hogy a szent szellem munkájában azok eszközök lennének, akiknek a mammon az istenük, meg egy földi ember a szentatyájuk – az ki van zárva! Krisztus egyetlen Szent Atyát ismert, a mennyeit. De ahhoz a földinek semmi köze nincsen! (Vö. Ján 17:11, Károli)
Nincsenek megjegyzések: