motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS vagy EVOLÚCIÓ kérdésben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. Részletesen foglalkozik a bibliai kereszténység alaptanításaival, eligazítást ad a tekintetben, hogy mik azok a téves tanítások, amelyek a különböző egyházakhoz kapcsolódnak és amik eltorzítják az Istentől sugalmazott Szentírás valódi mondanivalóját, aminek következtében a Krisztusban való hitgyakorlás által elnyerhető üdvösség útja az átlagember számára nehezen vagy szinte alig megismerhető.

2017. december 1., péntek

Szabadulás egy nem kívánt kapcsolattól        Hogyan szabaduljak meg egy nem kívánt kapcsolattól?

Bemegy az ember egy ruhaüzletbe, hogy vegyen magának egy Gore-tex kabátot, amelyről illenék tudni, hogy min. 50-60 EFt-nál kezdődik, de akár 100EFt felett is lehet az ára – nyilván az eredetinek. Az eladó mutatja az árut, amely teljesen új, nyugati gyártmány, 19990 Ft az ára. Igaz hogy nincs benne a Gore-tex márkajelzés, de az eladó megnyugtat, ezekbe a fazonú kabátokba már nem teszik bele a márkajelzést, de attól még az nem rossz minőség, sőt kitűnő. Ez az egy darab van belőle. Félretegyem?

Vacillálok, oké, tegye félre, még ma visszajövök érte! Mielőtt visszamennék, azért van bennem kurázsi utánanézni a dolognak, bemegyek egy hasonló üzletbe és rákérdezek az eladónál, itt van-e hasonló? Válasz: - ne hogy már 20000 Ft-ért maga Gore-texet vegyen, az már az árából ítélve is valami hamisítvány lehet! - Bemegyek egy másik boltba, ugyanez a kérdés, ugyanez a válasz! Azon az áron maga eredeti Gore-tex minőségi kabátot nem kap!

Vajon hogyan reagálok ezekre az információkra? Visszamegyek a boltba és mégis megveszem a már felpróbált kabátot, mert én olyan nagyon szeretnék magamnak venni egy Gore-tex kabátot, és hiszek az eladónak, aki váltig bizonygatja, hogy az bizony eredeti, egyetlen példány, és higgyem el, nem azért nincs beleírva a márkajelzés, mert nem az, hanem mert már ez nem gyakorlat.

A valóságban az eladó már az első pillanatban látta rajtam, hogy egy laikus vevő vagyok, akit az elképzelt vágya hajt, és aki abszolút nincsen tisztában a dolgok lényegével, amiből kifolyólag aránylag könnyen rábeszélhető bármilyen kabát megvételére, mert képlékeny jellemű és nincsen határozott igénye, hanem az ő elképzelését könnyen ki lehet elégíteni, ha ügyesen tálalja az eladó az árut.

Ugyanez van más tekintetben is, az ember a saját gyenge jellemének az áldozata és bármit bármikor rá lehet sózni, mert nincsen határozott véleménye a valódi értékről, hanem meggyőzhető, megpuhítható, megkörnyékezhető.

Jakab levelében mondja a Biblia, ne hogy már azt higgye, bármit kaphat Istentől az az ember, aki állhatatlan, és a hullámok össze-vissza dobálják, mert nem tudja mit akar (Jak 1:5-8). Hisz is meg nem is: jaj, van Isten – de mi van ha még sincs? Krisztus feltámadt ugyan - de mi van ha mégsem? Eljön az Isten országa - de mi van ha mégsem, megérem-e én azt egyáltalán? Jó volna ezt tudni, de nem nagyon érek rá ilyesmivel foglalkozni!

Van egy kapcsolatom, amit már fölmondtam, de mégis találkozgatok a partneremmel, akivel már nem tartom a kapcsolatot. Igaz hogy egyetlen beszólása teljesen felzaklat, miért mondja ezt, miért hiszi ezt? Igaz hogy teljesen kiborított és azt mondtam, hogy vége az ügynek, de azért még ezt tisztáznom kell, és írom neki a szöveges üzeneteket. Ő meg kajánul visszanevet. Ég az arcom és teljesen fel vagyok zaklatva. Vajon mit árulok el magamról?

Hogy egy állhatatlan ember vagyok, aki se a saját értékével nincsen tisztában, se a saját igényeivel, ebből kifolyólag megvette 20 Eft-ért a gagyi Gore-tex kabátot, mert igazinak hitte, de most már látja, hogy be van csapva, hogy átverték. Fönnakadt egy ágon, mint akinek olyan topis szoknyája van, földig érő, amely fönnakad bármilyen kilógó ágvégen, amely az utcára hajlik.

Mindez mit árul el rólam? Hogy egy gyenge jellem vagyok, nem tudok különbséget tenni minőség és gagyi áru között, és megvettem a gagyit, de eldobni sem tudom, és föl vagyok háborodva hogy beázik, hogy átfúj rajta a szél! Hogy lehetnek ilyen lelketlenek az eladók, hogy a silány árut is rásózzák a vevőre?! Na de kire lehet rásózni a gagyi árut, ha nem azokra, akik eleve a gagyikra ugranak, mert magukban is hordoznak egy jó adag gagyista jellemet, jellemgyengeséget?!

Mert ha már megvettem a gagyit, és megfizettem az árát, mi az hogy nem tudom eldobni? Még mindig vacillálok, hogy hogyan kellene megszabadulnom tőle?!

Miről is van szó? A saját értékemmel nem vagyok tisztában, a saját értékítéletemnek a minőség alatti kategóriájába vagyok skatulyázva. Kívülről adok magamra, elegáns kinézetem van, belülről meg kötnek a gagyi dolgok, a gagyi kapcsolatok, amik fogva tartják az érzésvilágomat, tiporják a lelkemet, belém kapaszkodnak herejellemű emberek és én vergődöm mindezek súlya alatt, de hogy és miért? Miért nem tudok szabadulni ebből a lelki konfliktusból, ami alatt összetöretve vagyok!

Nem, mert az ember gyenge jelleme kivetül a környezetére, és aki ott téblábol, az megérzi, hogy honnét lehet energiát elszívni, és az ilyen ember tapad a másikra, és amit lehet kisajtol belőle.

Azért vagyok gúzsba kötve gagyi emberek által, mert bennem legalább annyi gagyiság lapul, amennyi a másikhoz vonzódik bennem és a saját gagyiságom és a kiforratlan jellemem nem enged kilépni a kapcsolatból.

Az eladó eladta nekem a 19990 Ft-os Gore-tex kabátot, mert rögtön tudta, hogy kivel áll szemben, egy gyenge jellemmű egyénnel, akit az érzelmei vezetnek. Az ilyen emberek egy vállalatot képtelenek lennének elvezetni, mert nincs határozott akaratuk, puhányak, hamar puhíthatók, hamar csőbe lehet húzni őket. Igaz ugyan, hogy vannak határozott emberek is, akik tudják mit akarnak, de a többség megdolgozható, mert a jellemgyengeség olyan, mint egy stabilnak látszó hegyoldal, amely rögtön beomlik, ha erősebb nyomás alá helyezik!

Először is a saját értékemmel kellene tisztában lennem, hogy ehhez az értékhez mérjem azt, aki hozzám közelít. És a közelítéséből rögtön látnom kell, hogy mire értékel engem. Vagy fogalmam sincs, hogy mit várok el egy kapcsolattól? Tisztában vagyok vele, hogy olyan szőnyeg vagyok, amire nem lépünk sáros lábbal, vagy engedem, hogy lábtörlőnek nézzenek, amibe akárki beletörölheti az ótvaros bakancsát? Ha ezt megengedem, akkor valóban az vagyok, valóban nem érdemlek mást, csak egy gagyi minőséget, egy hamisított Gore-tex rongykabátot. És állandóan ebben fogok járni, mert a zsák megtalálja a foltját, a hitvány a hitványnál köt ki, de a minőségről a hitvány rögtön lepattan, mert a hitvány jelleműnek a minőségi ember megközelíthetetlen! Jézusról is lepattantak a hitvány emberek, hiszen rögtön átlátta őket és azon nyomban meg is fogta őket jellemtelenségükben, és nem tudták a lábukat Jézusba törölni.

De ha én viselem a gagyi kabátot, és nem tudom ledobni magamról, ennek az az oka, hogy a saját gagyiságom nem engedi, amit magamban hordozok, mint jellemgyengeséget. Vagy nem kéne kihajítani a szemétbe a gagyi kócerájt a gagyi jellememmel együtt, és végre eldöntenem magamban, hogy az igazi Gore-tex minőségig meg sem állok, amiben igazán jól érzem magam, ami az én egyéniségemhez illik?! Ami igazán passzol a jellememhez?! Vagy abban sem hiszek, hogy ilyen létezik? És nem tudom kivárni, hanem MOST kell nekem, még ha silány is?!

Saját magát nem értékeli, aki magát a gagyinak kiszolgáltatja és a gagyi záporozó ütéseinek a súlya alatt görnyedezik. Mit mondjunk: az ilyen meg is érdemli!

Azt mondják a világban tipegő emberkék: - rossz a rosszal, de a rossz nélkül még rosszabb! - Hát az ilyenek meg is érdemlik, hogy az egész életüket a lelki civódások és a nyomorúság gongütései közepette éljék, amely nap mint nap lesújt rájuk. Hanem a boldogság azok osztályrészévé válik, akik tudják, hogy mit akarnak, tudják, hogy milyen értéket képviselnek, és tudják, hogy érdemes arra várni, amikor ennek az értéknek a tükörkép-hordozója egy óriási nagy virágcsokornak a képében betoppan az életükbe. Onnan fogják fölismerni, hogy eljött a nagy Ő, mert az idejüket arra használták föl, hogy megtanulják megismerni a semmivel nem összetéveszthető ÉRTÉKET, amit magukban is kineveltek, s hogy majdan kettejük kölcsönös értékelésén és szeretetük mindennapos kiteljesedésén rajta legyen az Isten kitüntetett figyelmének a pecsétje, és semmilyen módon nem felülmúlható áldása!
Nincsenek megjegyzések: