motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS - EVOLÚCIÓ – BIBLIAI kérdésekben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. - A Dániel könyve beszámol a végidőben egymás ellen harcoló királyokról, akik egy asztalnál ülnek, és egymással hazugságot beszélnek. Az Északi és Déli király küzdelme Armageddon csatájában fog tetőzni, amikor Krisztus átveszi a Föld irányítása feletti hatalmat. Hogy akkor ki fog állva maradni és ki nem, ez minden embernek az önkéntes választásától függ. Dániel 12:1 És abban az időben feláll Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped mellett áll; és a szorongattatásnak olyan ideje lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nemzet van, egész addig az ideig: és abban az időben megszabadul néped, mind, aki a könyvben beírva találtatik.

2011. május 31., kedd

Miért utáljuk a jehovistákat?


 Keményfalvi Kisújság


Miért utáljuk a jehovistákat?


Kérdezhetném azt is, hogy miért utáljuk a más vallású, más nemzetiségű embereket?

Az idén történt, hogy két falunkbéli fiatallal dumáltam a hídon, mikor kiszállt egy autóból egy aranyos menyecske. Mondom beszélgetőpartnereimnek viccesen, nem is tudtam, hogy ilyen csinos tündérek laknak a faluban, ki ez a lány? A fiatalok utálattal teli válaszolnak: “Jehovista”.
Ugyancsak idén történt, hogy pap bácsink nem kis társaság előtt ecsetelte, hogy eljött hozzá a jehovista “püspök”, nem tudni milyen céllal, és ő, se szó se beszéd, jól leteremtette és kitessékelte, hogy az a hídig meg sem állt.

Miért utáljuk a Jehova tanúit? Próbáltam több pontba szedni gyűlöletünk okát.

1. Tudatlanság

Mert fogalmunk sincs, miből áll a vallásuk, és ahelyett, hogy rááldoznánk egy-két órát, hogy utánaolvassunk, egyszerűbb egy egész életen keresztül utálni őket.

Ha kedves olvasóink mégis áldoznának rá egy kis időt, itt találhatnak néhány hasznos információt.
Ha egy kicsit utánaolvasunk, kiderül, hogy ők is keresztények, azaz testvéreink, igaz? Nem igaz, mondják a hithű katolikusok, mert a jehovisták nem hisznek a szentháromságban. De mondjuk az unitáriusok sem hisznek a szentháromságban, és őket mégis keresztényeknek tartjuk, ugye? Hát persze, mert ők hagyományos erdélyi egyház, de a jehovistáknak még csak vallásuk sincs, mocsok szektások, ez az általános mindennapi érv.

2. Szektások

Mi az, hogy szektás?

A szekta szó meghatározása nem teljesen egyértelmű, tágabb és szűkebb meghatározásai élnek. Több értelmező szótárt és enciklopédiát lapozva föl, a következő meghatározásokat találtam:

A nagyegyházaktól elkülönült kis vallási csoport.
Elszakadt vallási csoport, felekezet.
Az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoport.

Ez csak három meghatározás, de a többiek is nagyjából hasonlítanak ezekre. A szekta tehát egy olyan vallási csoport, amely egy nagyobb vallásból kiszakad, legtöbbször azért, mert úgy tartja, a nagy vallás eltávolodik a hit alapjaitól. A jehovisták azt tartják, a keresztény egyházak semmibe veszik Krisztus tanításait, a kereszténység eredeti értékeit, ezért ők visszatérnek azokra. 

Katolikus vezetőink szeretik hangsúlyozni, hogy ez egy újonnan indult, semmi múlttal nem rendelkező, kis tagszámú szekta. Ahhoz képest egy lassan 150 éves múltra visszatekintő, 18 millió hívet számláló, hivatalosan vallásként és nem szektaként bejegyzett szervezetről van szó.

3. A jehovisták félremagyaráznak és belemagyaráznak, hülyítik és átverik a híveket

Na és a katolikusok nem? Melyik keresztény kultusz nem arra épül, hogy a szentírást sajátos módon magyarázza? Melyik egyháznak nem az a célja, hogy elhitessen valamit a hívővel, ezzel megnyerje magának, majd anyagi hasznot húzzon belőle és erősítse a hatalmát?

4. Furcsa viselkedés, öltözködés

Azért öltözködnek úgy a Jehova tanúi, mert azt hiszik, hogy az úgy szép, úgy esztétikus, ezáltal komolyaknak, megbízhatóknak tűnnek. Igen, elfeledik azt, hogy Isten nem az öltözet alapján ítéli meg az embereket, de ezt egyébként minden egyház elfeledi. Ha elmegyek a keményfali templomba misére, ugyanúgy azt látom, hogy az emberek egymás öltözetét vizsgálják, pletykálják, és mindenki igyekszik felvenni legszebb ünneplő ruháját, hogy nehogy kipletykálják, hogy gumicsizmában jött templomba.

A jehovisták furcsa viselkedése, a katolikusoktól való távolságtartásuk egyrészt azzal magyarázható, hogy szerintük minden más vallás rossz, és a rosszal vegyülni nem lehet jó dolog, másrészt pedig egy kisebbségi félelem is van bennük, tudatában vannak annak, hogy a többség utálja őket.

5. A térítés

Legtöbben azért haragusznak a jehovistákra, mert azok házról házra járva mindenkihez becsöngetnek, és kitartóan fújják a magukét, míg meg nem térítik az illetőt, vagy pedig az el nem küldi őket az anyjukba. Sokan erőszakosnak tartják ezt a kitartó házaló magatartást, a nem igényelt törődést.

A Jehova tanúi másképp látják a dolgokat, szerintük ez nem térítő munka, hanem prédikálás. Úgy tartják, kötelességük prédikálni, közölni másokkal is azokat az információkat, amelyeket birtokolnak.
Nyilván az igazság itt is középen van, a prédikálásnak szemmel láthatóan van térítő célja is, mert ha nem, akkor mire való? Az is igaz, hogy ez a prédikálás sokszor elég rámenős és buta. A jehovista prédikátor gyakran azt sem tudja, hogy mit mond, csak egy könyvből olvassa fel egy nálánál értelmesebb ember mondanivalóját. De hogy ez miért tűnik rossz dolognak egy katolikus számára, azt nem értem.

Nem értem, mert a katolicizmus is ugyanilyen eszközökkel terjedt, és azokat pedig magasztaljuk. Ugye, hogy hősként és szentként tiszteljük Istvánt, aki a jehovistáknál ezerszer nagyobb erőszakkal ráerőltette a magyarokra a kereszténységet? Ugye, hogy örülünk, ha valamelyik afrikai vagy ázsiai misszionárius hithű katolikusokká neveli a pogány, vagy buddhista vagy muzulmán törzset? Tény az, hogy Krisztus is prédikált, és tanítványai is prédikáltak, attól függetlenül, hogy egyes hallgatóik ezt nem kérték, vagy más hallgatóikat kimondottan bántott a mondanivaló.

A katolikusok eljutottak ma arra a szintre, hogy kizárólag a papnak illik prédikálni, a híveknek pedig nem illik gondolkodni a szent dolgokon, csak bemagolt imádságokat ismételgetni, és bólogatni a pap mondanivalójára. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem nekem tisztem eldönteni,  de azt látom, hogy az emberiség fejlődik, az emberek egyre jobban igénylik a gondolkodást, az isteni igazság tanulmányozásának lehetőségét, és ha ez nem adatik meg nekik, akkor otthagyják a gyülekezetet, ahova eddig tartoztak, és átpártolnak egy más gyülekezetbe, ahol megkapják, amit szeretnének. Elvégre egy Isten van, és egy szentírás, nagyot tévedni sehol nem lehet. Ezért van az, hogy a megújulni nehezen tudó egyházak sorra veszítik híveiket.

6. Odafigyelés

Az előbb említett rámenősséget nevezhetnénk odafigyelésnek is, ha pozitívak akarunk lenni. Tény, hogy Jehova tanúi között sokkal nagyobb az egymásra figyelés, mint a hagyományos katolikus közösségekben. Jobban segítik egymást, a vállalkozók munkahelyeket biztosítanak gyülekezetük tagjainak, a tagok bajbajutott felebarátaik mellé állnak. Ezért gyakran irigykedve nézünk rájuk, sokszor hallom kórházból hazatért emberektől, hogy őket a faluból senki nem látogatta meg, de a szomszédos ágyban feküdt egy hívő, na bezzeg azt minden nap tízesével keresték fel a “testvérei”. 

Hogy ez az odafigyelés szívből jön, vagy csak egyszerűen szabály a gyülekezeten belül, esete válogatja, de a szenvedő vagy segítségre szorult ember szempontjából végül is teljesen mindegy, hogy miért kap odafigyelést, az a fontos, hogy kap. Mi pedig ahelyett, hogy irigykednénk, inkább próbáljunk meg hasonlóan cselekedni.

7. Világvége, öngyilkos szektás terroristák

Igen, a jehovisták várják a világvégét, és az igazak megüdvözülését. Miért, a katolikusok nem? Akkor mit jelent a miatyánkban a “jöjjön el a te országod”, és mit jelent a hiszekegyben a “test feltámadását és az örök életet. Ámen”? A gond csak ott van, hogy mi mormoljuk ezeket az imákat, mert jól bemagoltuk gyerekkorunkban, de fogalmunk sincs, hogy miről szólnak. Szóval a katolikusok is várják a világvégét, csak nem olyan nagyon, mert az egyház akkora vagyont felhalmozott, hogy azt még egy kicsit kellene élvezni a paradicsomi állapotok eljövetele előtt.

A jehovisták nem öngyilkos szektások. Várják a világvégét, de nem ölik magukat halomra előtte. Terrorizmusról pedig szó sem lehet, a hívek kell tartózkodjanak mindenféle öldökléstől, katonának nem mehetnek, politikától távol tartják magukat. Az igaz, hogy kicsit türelmetlenül várják azt a világvégét, és folyamatosan újabb és újabb évszámokat tűznek ki, de érthető is, hogy erősen beleuntak már ebbe a romlott világba.

8. Mert uszítva vagyunk

Megszoktuk, hogy valaki mindig megmondja nekünk, hogy mi a jó és mi a rossz, kit kell szeressünk és kit kell utáljunk, kire kell szavazzunk és kit kell kiközösítsünk. Azt is megszoktuk, hogy egyházi vezetőink Krisztus nevében vagy az Atya nevében gyűlöletre uszítanak. Ami nonszensz, mindenki érzi, de mégis hallgat az uszításra, mert az emberben a gyűlölet ösztönösen sokkal nagyobb, mint a szeretet. Habár szeretjük azt hinni, hogy Isten minket a saját képére teremtett, az ő határtalan szeretetét nem igazán akarjuk örökölni. Vagy ha örököltük, nem akarjuk megmutatni.

9. Csak

Ha az ember gyűlölködni akar, nem kell ok rá.
Nem szeretném azt az érzetet kelteni írásommal, hogy a Jehova tanúi egyház jobb, mint a katolikus, vagy akármelyik másik. Mindeniknek megvannak a maga hibái és a maga erényei, én pedig túl kicsi vagyok még ahhoz, hogy ítélkezzek felettük. De azt ellenben látom, hogy bármely egyház hívei emberek, akik szeretik a jót, akik szeretetre vágynak, és ugyanazt az egy Istent imádják. Akkor pedig mire jó az utálat, a gyűlölet?

Kívánom kedves olvasóinknak, hogy az új évben a gyűlöletet váltsa fel a szeretet, hogy tudjuk szeretni a jehovistákat, a románokat, az arabokat, és mindenki mást, akit most idegennek, veszélyesnek érzünk, és emiatt utálunk.




 

                        

Nincsenek megjegyzések: