motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS - EVOLÚCIÓ – BIBLIAI kérdésekben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. - A Dániel könyve beszámol a végidőben egymás ellen harcoló királyokról, akik egy asztalnál ülnek, és egymással hazugságot beszélnek. Az Északi és Déli király küzdelme Armageddon csatájában fog tetőzni, amikor Krisztus átveszi a Föld irányítása feletti hatalmat. Hogy akkor ki fog állva maradni és ki nem, ez minden embernek az önkéntes választásától függ. Dániel 12:1 És abban az időben feláll Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped mellett áll; és a szorongattatásnak olyan ideje lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nemzet van, egész addig az ideig: és abban az időben megszabadul néped, mind, aki a könyvben beírva találtatik.

2015. április 4., szombat

Növényi alapú étrend

A növényi alapú étrend



Tíz napig tartó próba

A történet az i.e VI. században élt bibliai Dánielről szól, aki serdülőkorúként került Babilonba judabeli hasonló korú, előkelő származású társaival, ahol átélte annak a világbirodalomnak tündöklését és bukását. Nem zsidó származásű feletteseik szerették volna beolvasztani őket, hogy átvegyék annak az országnak az életmódját, szokásait, istentiszteleti formáit, ami pedig Izrael Istenének, Jehovának az imádatát illeti, azt egyszer s mindenkorra felejtsék el.

A tanácsadónak való átnevelési programhoz tartozott többek között azoknak az ételeknek és italoknak a fogyasztása, amelyek a királyi udvarháztartáshoz tartoztak, a húsra épülő, nehezebben emészthető fogások és bor minden mennyiségben. A héber ifjak azonban ragaszkodtak az Isten törvényében előírt étrendhez, amelyben nem szerepelhettek tisztátalannak számító 3Móz 20:25 ki nem véreztetett állatok 3Móz 17:10 húsa, és különösen nem a hamis bálványistenek tiszteletére 5Móz 32:17 rendezett lakomákon való részvétel.

A Biblia összességében nem azt mondja, hogy egyáltalán ne fogyasszunk állati eredetű élelmiszert, húst 1Móz 9:3-4;1Kor 10:25, hanem csupán a vérevést 3Móz 7:27, a vértől való tartózkodást tiltja Apcsel 15:29, mivel Isten a vért az oltárra adta 3Móz 17:11, s a Krisztus általi megváltást szimbolizálja Zsid 9:13-14. Izraelben a vért a földre kellett kifolyatni 5Móz 12:16.

Hogy ne szennyezzék be magukat, kérték, ne kelljen a király ételéből enniük, hanem adjanak nekik 10 napon át zöldségféléket és ital gyanánt vizet, s majd az eredmény bizonyítja, hogy jól választottak, és élvezik Istenük ki nem érdemelt kegyét és jóindulatát. A Bibliában így olvashatjuk a történetet:

Azt mondta erre Dániel a felügyelőnek, akit az udvari tisztek főnöke Dániel, Ananja, Misaél és Azarja fölé rendelt:

»Tégy, kérlek, tíz napig próbát velünk, szolgáiddal, és adjanak nekünk enni növényi ételt, inni pedig vizet. Aztán nézd meg majd a mi arcunkat és azoknak az ifjaknak az arcát, akik a király ételét eszik, és tégy szolgáiddal tapasztalatod szerint.«

Az hallgatott is erre a beszédre, és próbára tette őket tíz napig.

Tíz nap múlva az ő külsejük szebbnek és teltebbnek látszott, mint mindazoké az ifjaké, akik a király ételét ették.

Ettől fogva a felügyelő beszüntette a nekik szánt eledelt és boritalt, és növényi ételt adott nekik.” (Dániel könyve 1:11-16, Neovulgáta fordítás)

Mindezek felett Isten is megjutalmazta őket: „És ada az Isten ennek a négy gyermeknek tudományt, minden írásban való értelmet és bölcseséget...” (Dán 1:17, Károli)

A növényi alapú étrend haszna

Amit ezek az ifjak ettek [zöldségfélék: magvak/hüvelyesek/főzelékek/teljes kiőrlésű kenyerek], már tíz nap után is megmutatták a hasznukat. Nem beszélve róla, hogy ha valaki egy ilyen zöldségben/gyümölcsben bővelkedő étkezési rendszerre áll rá, akkor igen sok betegségtől megkímélheti magát, és aránylag hosszú életre számíthat. Vajon Dániel megérte volna a közel 100 éves életkort, ha a királyi étrend hű követője lett volna? Aligha!

Gyakran orvosok is a vegetáriánus étrendet ajánlják különféle betegségek megelőzésére, köztük a keringési rendellenességek, vérnyomás problémák, cukorbetegség, csontritkulás, az epekő, és a rák is megtalálható, melyek közül mindegyik nagy százalékban megelőzhető egy jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrenddel.

Az Ételben az orvosság című könyv szerzője, az amerikai Dr. Henry Bieler azt hirdeti, hogy a legjobb gyógymód az ételekben, a diétában van, hiszen úgy tartja, hogy az emberi test képes meggyógyítani önmagát. 

Az összes alkálielem közül, amelyekből a test felépül, a nátrium a legfontosabb. Ebből következik, hogy a legegészségesebb zöldségfélénk a nátriumban igen gazdag cukkini. A máj nátriumtartalmának visszaállítására a legalkalmasabb a cukkini ételként és orvosságként való fogyasztása. A szervezetet helyreállító Bieler-leves is cukkinit tartalmaz: rövid ideig főzött zöldbabból, cukkiniből, zellerből és petrezselyemből készül.

A cukkini minden baj igazi ellenszere. Nátriumban gazdag, ugyanúgy, mint a tök- és uborkafélék családjába tartozó többi zöldség is. A savak okozta mérgezések (pl. rák, izületi gyulladás, fertőző májgyulladás) természetes ellenszereit megtalálhatjuk a zöldségek között. Egy adag friss saláta vagy zellergumó több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint egy doboz szintetikus vitamin.

Fontos, hogy egy étkezésen belül ne keverjük a zöldséget a gyümölcsökkel. A zöldségeket rövid ideig pároljuk vagy igen kevés vízben főzzük puhára. Mindig használjuk fel a vitamindús főzővizet: például igyuk meg!


Ez természetesen nem azt akarja jelenteni, hogy a csak növényi és csak nyers állapotú étrend azonos lenne a növényi alapú étrenddel. Hanem az arányok helyes megválasztása a döntő. A főzés, sütés, párolás sok esetben hasznos, sőt szükséges; pl. a paradicsom főzése ötszörösére emeli a likopin nevű antioxidáns elérhetőségét. A levesek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek az embereknek nem elérhetőek nyers répákban, hagymákban, krumplikban. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha jól megválasztott arányban nyers és főzött ételeket is eszünk. Adott esetben a hőkezelés hiánya miatt, ill. a hiányos tisztaságú nyers ételekkel könnyen bevihetünk a szervezetbe mikrobákat, féregpetéket.

Néhány témába vágó újságcikk ezzel kapcsolatban:

Zöldség vagy gyógyszer? Választhat! /itt/

Nyers étrenddel gyógyította meg gyermekét /itt/

Zöldséggel a magas vérnyomás ellen /itt/


A következő videó kiemeli a növényi étrend mind szélesebb körben történő felhasználásának hasznosságát, betegség megelőző és gyógyító szerepét, melynek lényege, táplálkozással a legképtelenebb betegségek visszafordíthatók. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy adott diétát követve átessünk a ló másik oldalára. Mert ha egyfajta diéta gyógyítólag is hatott ránk, ugyanaz hosszú távon problémákat is okozhat, ha kiegyensúlyozatlanul táplálkozunk. A lényeg tehát mindig a helyes egyensúly megtalálása és megőrzése.


A szívbetegség megelőzése és visszafordítása
 - interjú Caldwell B. Esselstyn-nel

Utólag, ahogy az orvosi és táplálkozástani ismeretek egyre nőnek, és egyre szélesebb körben lesznek ismeretesek, igazolva láthatjuk a héber ifjakkal történő egészségügyi változások pozitív eredményeinek valódiságát. Ezáltal megerősödhet a hitünk a Biblia ihletettségében és tanácsainak igaz és megbízható voltában, amely az élet számtalan területéra vonatkozóan ad megbízható és hasznos, életadó tanácsokat.

Nem véletlen tehát, hogy a növényi étrend hatására a három héber ifjú állapotában kedvező változások történtek, aminek következtében idegen földön az étkezési szokásaikat is megválaszthatták, megőrizhették. Ugyanígy válhat bárki javára, ha a Biblia tanácsait megszívleli, akár az étkezését, akár vallási szokásait tekintve. Egyrészt az egészségét nagyobb valószínűséggel megőrizheti, másrészt pedig az igaz imádat gyakorlása folytán az örök áldások elnyerésének várományosa lehet:

De a kik téged szeretnek, tündököljenek mint a kelő nap az ő erejében!” (Bírák 5:31)



Nincsenek megjegyzések: