motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS - EVOLÚCIÓ – BIBLIAI kérdésekben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. - A Dániel könyve beszámol a végidőben egymás ellen harcoló királyokról, akik egy asztalnál ülnek, és egymással hazugságot beszélnek. Az Északi és Déli király küzdelme Armageddon csatájában fog tetőzni, amikor Krisztus átveszi a Föld irányítása feletti hatalmat. Hogy akkor ki fog állva maradni és ki nem, ez minden embernek az önkéntes választásától függ. Dániel 12:1 És abban az időben feláll Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped mellett áll; és a szorongattatásnak olyan ideje lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nemzet van, egész addig az ideig: és abban az időben megszabadul néped, mind, aki a könyvben beírva találtatik.

2023. október 8., vasárnap

A fizikai Nobel-díj és tanulságai

 



„Ma a legelfogadottabb elmélet szerint a Világegyetem az ősrobbanásban („Nagy Bumm”) keletkezett kb. 13,8 milliárd (± 200 millió) évvel ezelőtt. Utána tágulni kezdett, és ez a tágulás ma is folytatódik.” /Wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gegyetem/

Az Ősrobbanás fázisai: A robbanás első másodpercének tört része alatt valósággal felfúvódott az Univerzum, és csak ezután állt be a ma is észlelhető tágulási ütemére. Már az első másodperc végére megszülettek az atomok első építőelemei; a kvarkok és a leptonok. Létrejön az Univerzumot meghatározó négy erő: Erős erő - a kvarkok között hat; Gyenge erő - kvarkok és leptonok között hat (ennek köszönhető a béta-bomlás); Elektromágneses erő - ilyen a fény, a mágneses erő; Gravitációs erő - minden tömeggel rendelkező test között hat.

A harmadik perc végére megszülettek a periódusos rendszer legegyszerűbb néhány elemének atommagjai, főleg hidrogén,-és héliummagok, de még szabadon mozogtak az elektronok. A háromszáz-ezredik év végére kerültek csak helyükre a szabad elektronok, kialakítva a legelső atomokat. A világ ekkor még nem volt más, mint sűrű, forró hidrogén,- és héliumfelhő. Ezután évmilliárdok kellettek ahhoz, hogy a táguló köd "csomósodni" kezdjen, előgalaxisok alakulhassanak ki, és a gravitációs vonzás hatására középpontjaikban csillagképződés kezdődhessen meg. - internetforrás.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat „az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért" ítélték oda.

Gondolkozzunk el, ha az univerzum intelligens ok nélküli, unintelliges, ismeretlen eredetű vak erők következtében jött létre, csupán az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló eszköz kifejlesztése hogyan szolgálhat alapul bármilyen kitüntetett figyelemre, miközben az egész atomi rendszer létezése és az életet kiszolgáló univerzum finomhangolása semmiféle figyelemre méltót nem tartalmaz. Egy értelmetlen ősrobbanás következtében létrejövő intelligens anyagi mozgások megállapítása és mérése miért nem terjed ki esetleg arra, hogy az atomok világának nem lehet unintelligens háttere, ha benne intelligens mozgások méréséért Nobel-díjat adnak?!

Ha az anyagban lévő elektronok dinamikájának méréséhez kitüntetett intelligencia szükségeltetik, tehát csak a méréséhez, akkor az a rendszer, aminek csupán milliomod része került nagyító alá – miért nem ad okot kitüntetett figyelemre? Amiből merítik az anyagot a mérésre - az anyagban lévő elektronok dinamikája kapcsán – talán nincs összefüggésben azzal, konkrétan az atomi szerkezettel, ami egyáltalán alapot ad a mérésre?

Az anyagban lévő elektronok dinamikájának csupán a mérése ha díjazva van, akkor az a valami /az atomszerkezet/ miért nincs díjazva, amiből a mérés egyáltalán származik? Ha az anyagban lévő elektronok dinamikájának az intelligens felismerése és mérése kitüntetésre méltó, maga az anyagszerkezet, ami az egész mérésnek az alapja miért nem méltó a kitüntetésre, sőt még a figyelemre sem?

A fősodor tudomány és a fizika sem lát mögötte semmiféle intelligenciát, hanem az szerintük csak úgy ad hoc van, az csak úgy az ölébe pottyant a tudomány szakembereinek, akik az értelmetlen anyaghalmaz /univerzum/ értelmes megnyilvánulásainak igen aprólékos megfejtéseiért komoly erőfeszítéseket tesznek, és az egyéni karrierjük csúcspontjaként könyvelik, el, ha rájönnek valamire ami abban történik és ezt a történést még ki is tudják mutatni. Sőt hasznot is tudnak hozni vele, lásd jelen esetben az orvostudomány a véletlen erők dinamikus anyagrészecskék teljesen értelmetlen erőalapokon nyugvó háttéreredetéből profitál a betegségek kiküszöbölése javára. A maguk számára pedig learatják az erkölcsi sikert.

Egyiptomi hieroglifák




Szemléltetésül gondoljunk arra, akik anno komoly munkával és időráfordítással megfejtették az egyiptomi hieroglifákat, azokat díjazza az utókor – már amennyire. Mindenesetre elismerik az erőfeszítéseik értékét. Na és a megfejtés díjazása meg maguk a hieroglifák létezése hogyan viszonyul egymáshoz?

Azok csak úgy vannak? Lepottyantak az égből? A fizika törvényei létrehozták őket, aztán a természet erői kőbe vésték azokat? Elvégre ami magától megtörténhet, az meg is történik. Csak idő kérdése.

Érdemelnek bármilyen elismerést a hieroglifák alkotói? Semmilyent nem. Hát azoknak megfejtői? Azok már igen. Esetleg nincsen összefüggés a hieroglifák mögötti intelligencia és azok megfejtőinek az intelligenciája között? Hogyha a megfejtéshez intelligencia kellett /akár pár szó megfejtéséért is/, akkor az a pár szó is intelligenciát tükröz, hogy egyáltalán létrejött. Különösen az összes megtalált hieroglifa bizonyítja a háttéreredet intelligenciáját, hogy arra szükség van, mert anélkül, a vak erők hatására nem jön, nem jöhetnek létre.

Hát az atomszerkezet /mint hieroglifa/ létrejöveteléhez nem kellett intelligencia, csak annak egyes részegységeinek megfejtéséért és működésének kimutatásáért? „Az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért.” Hát ez nem olyan, mint a hieroglifa valamilyen részének a megfejtése? Pedig mintha hasonlítana hozzá.

Nem tudom, te ezt nem vetted észre? A mainstream tudomány mintha nem vette volna észre. A fizika művelői mintha nem vették volna észre. Vajon miért nem? Talán nincs hozzá műszerük, vagy inkább a látásmódjuk nem hajlik ennek észrevevésére?

Hát bizonyára nem vagyunk egyformák, különösen a látásmódunkban és a következtetéseinkben. És bizonyos következtetésekkel nem értünk egyet. Például Max Planck következtetése nem egyezik a mai fizika elit tudósainak a következtetésével. Mert mit is mondott anno a Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója, aki Albert Einstein mellett rakta le a modern fizika alapjait:

"Mint olyan ember, aki egész életét a legtisztább tudománynak, az anyag tanulmányozásának szentelte, az atomokkal kapcsolatos kutatásaim eredményeként annyit mondhatok: anyag mint olyan nem létezik! Minden anyag csak egy olyan erő miatt keletkezik és létezik, amely az atom részecskéit rezgésbe hozza, és az atom e legkisebb naprendszerét összetartja. Ezen erő mögött egy tudatos és intelligens szellem létezését kell feltételeznünk. Ez az elme minden anyag mátrixa." /Das Wesen der Materie [Az anyag természete], beszéd Firenzében, Olaszországban (1944) (az Archiv zur Geschichte der Max-Planck-Gesellschaft, Abt. Va, Rep. 11 Planck, Nr. 1797)/

Más szóval, az anyagban lévő elektronok dinamikájának az ereje mögött „egy tudatos és intelligens szellem létezését kell feltételeznünk. Ez az elme minden anyag mátrixa." Mondja ő, aki azért valamilyen szinten értett a fizikához. Hiszen ő is megkapta a Nobel díjat. A tudósok sorra megkapják erőfeszítéseikért a kitüntetéseket, learatják a Nobel-díjakat. És a közönség nem győzi őket elhalmozni megkülönböztetett figyelmükkel és elismerésükkel.

Itt egyvalaki nem kap figyelmet, sem elismerést, sem kitüntetést. Aki az egész atomi rendszert megalkotta és univerzumot finomhangolta. Vagy mégsem?

Valójában a mai uralkodó ideológia szerint az univerzum egy véletlenszerű robajjal indult, és egyáltalán nem kreatív cselekedettel. „Az emberhez vezető események láncolata hirtelen és élesen, az idő meghatározott pillanatában, egy fény- és energiavillanásban kezdődött.” /Robert Jastrow/

Mindazonáltal a fizika törvényei olyan erőket írnak le, amelyek nem túl erősek, nem túl gyengék. A fénysebesség nem túl gyors, nem túl lassú. Az univerzum tágulási sebessége nem túl gyors, nem túl lassú. Ezek csillagászatilag hihetetlenül valószínűtlenek.

A fizikusok a természet mind a négy alapvető erőjében – az elektromágneses erőben, a gravitációban, valamint a szubatomi részecskékre ható erős és gyenge nukleáris erőkben – sőt, a finomhangolásra is bizonyítékot fedeztek fel. Ha ezeknek némileg eltérő erőssége lenne, úgy érveltek, akkor nem alakulhattak volna ki csillagok.

Ettől függetlenül a legtöbb modern kozmológus meg van győződve arról, hogy a hagyományos tudományos fejlődés végső soron az univerzum eredetének és fejlődésének önálló megértését eredményezi, anélkül, hogy Istenre vagy bármilyen más természetfeletti részvételre lenne szükség. Ettől függetlenül "Ha a világegyetemet nem a legnagyobb precizitással alkották volna meg, mi soha nem jöhettünk volna létre" - mondta John A. O'Keefe, a NASA Harvardon végzett asztrofizikusa.

Vajon az egyes ember egyéni véleménye, meglátása vagy intuíciója dönti el, hogy valami fekete vagy fehér, magától jött-e létre vagy kellett hozza intelligens háttértervező és kivitelező apparátus? Hát úgy néz ki, a dolgot így kezelik az érdekeltek. Egyébként meg a puszta tényeknek kellene dönteniük, illetve az abból levont tárgyilagos következtetéseknek.

És a tények önmagukért beszélnek:

A fizika finomhangolásához hasonlóan a Föld helyzete a világegyetemben, valamint a bonyolultan koreografált geológiai és kémiai folyamatok kiváló hatékonysággal működnek együtt, hogy biztonságos helyet teremtsenek az emberek számára.

Guillermo Gonzalez csillagász és Jay Wesley Richards tudományfilozófus szerint például egy olyan csillagra lenne szükség, amely a mi Napunk rendkívül szokatlan tulajdonságaival rendelkezik - megfelelő tömeg, megfelelő fény, megfelelő kor, megfelelő távolság, megfelelő pálya, megfelelő galaxis, megfelelő hely -, hogy élő szervezeteket tápláljon egy keringő bolygón. Számos tényező teszi naprendszerünket és a világegyetemben elfoglalt helyünket éppen alkalmassá a lakható környezet kialakítására.

Megfelelő háttértényezők, amelyeknek elismerése nyilvánvaló, csak azoknak intelligens eredete nem felel meg a tudományos közízlésnek. Mert azokat nem lehet bizonyítani, hogy honnan erednek.

A kvantummechanikával foglalkozó tudósok azt mondják, hogy a fizikai univerzum az információkból jön létre. Eszerint az információ alapvető, és a fizikai univerzum kialakulóban van, és ebből az információból származik.

Seth Lloyd, az MIT kvantuminformációkra szakosodott professzora a Közelebb az igazsághoz című műsorban Robert Lawrence Kuhnnak adott interjújában azt mondja:


"Szóval, mi az univerzum? Az univerzum egy fizikai rendszer, amely szisztematikusan tartalmazza és feldolgozza az információkat, és mindenre képes, amire egy számítógép képes.” úgy látja, hogy az univerzum olyan, mint egy számítógép, mint tudományos tény, és nem csak egy metafora.

Raphael Bousso, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem húrelmélete szerint az információ nem csupán egy mérési eszköz, hanem a világban zajló események elsődleges alkotóeleme.

Paul Davies fizikus azt mondja: „Történelmileg az anyag a magyarázó lánc alján volt, és az információ annak egyfajta másodlagos származéka volt. Hozzátette: „Most a fizikusok legalább egy kis csoportja körében egyre nagyobb az érdeklődés, hogy ezt fejjel lefelé fordítsák, és azt mondják, talán a mélyponton az univerzum az információról és az információfeldolgozásról szól, és ez az anyag másodlagos fogalomként jelenik meg.”


Vlatko Vedral, az Oxfordi Egyetemről. „Szuggesztív, hogy mindennek az információfeldolgozást találja meg.”

Ha ezeknek a tudósoknak igazuk van, akkor honnan származnak ezek az információk? Nem természetes vagy fizikai folyamatokból származik. Az információ az elméből származik. A kvantummechanika azt mutatja, hogy a téridő materialista világképe téves. Az információkból származnak. Mindennapi tapasztalatunkban tudjuk, hogy minden információ az elméből származik. A számítógépen lévő program először a számítógép-programozónak jut eszébe. A könyv írója először az elméjében fogja fel az ötletet. Ha az információ alapvető fontosságú az univerzum számára, és az univerzum ebből az információból alakult ki, akkor honnan származik ez az információ? Észszerű arra következtetni, hogy egyetemes elméből származott. Nevezhetjük ezt az egyetemes elmét Isten elméjének is." /Az a következtetés, hogy az információ alapvető, amelyből a tér/idő kilép - https://medium.com/@stuartz2727/the-implication-that-information-is-fundamental-from-which-space-time-emerges-ba7d6727eae2


Tapasztalatainkból tudjuk, hogy az információ digitális vagy alfabetikus formában – amit sorozat-specifikusnak nevezünk – mindig intelligens forrásból származik. A tervezőnek meg kellett előznie a világegyetemet, mert a finomhangolást már a világegyetem kezdetén létrehozták. A finomhangolási problémák egy olyan transzcendens tervezésre utalnak, amely az anyagot, a teret, az időt és az energiát megelőzően létezett.

Ha ez igaz, akkor Istennek jár minden elismerés, dicsértet és hála, hiszen ő alkotta az univerzumot, a benne lüktető élet fészkét, amit kibélelt az örök érvényű szeretet alapelvével. Mert ahogy a Bibliában ki van jelentve: „Belőle fakad, Rajta át halad, Beléje torkollik a mindenség.” (Róma 11:36, Balázs Károly fordítása)

Lehet hogy azért nem működik a világ Isten akarata /rendezői elve/ szerint, mert az emberek a maguk nyelvére és látásmódjára fordítanak le és sajátítanak ki minden mozdíthatót és megfejelik a saját elképzelésű maguk gyártotta használati utasításokkal? Nagyon is lehetséges.

Ámbár ami az anyag dinamikáját illeti, azok nem vonják ki magukat a nekik szabott irányítás alól. Nincs is probléma azzal, ahogyan funkcionálnak. Még Nobel-díjat is hoznak azok konyhájára, akik kikutatják azokat. Mert hogy nincs is szabad akaratuk.

Mint az embereknek, akik a szabad akaratukat nagyrészt arra használják, hogy az Isten nélküli életet válasszák, amelyet saját tetszésükre használnak fel, aknáznak ki. A saját karrierjüket dédelgetik, egy életen át.

Aki saját 70 vagy 80 évét magára költi, az örökkévalóságot nem fogja Istenre pazarolni. Hogy az Isten az örökkévalóságot rájuk pazarolja-e, majd meglátjuk.

„Értsétek meg ezt, ti Istent felejtők, hogy el ne ragadjalak menthetetlenül: Aki hálával áldozik, az dicsőít engem, és aki az útra vigyáz, annak mutatom meg Istennek szabadítását.” (Zsoltárok 50:22-23)

Nincsenek megjegyzések: