motto:

A blog célja, hogy eligazítson a TEREMTÉS - EVOLÚCIÓ – BIBLIAI kérdésekben, rámutatva arra, hogy miközben az egyetlen őssejtből való evolúciós leszármazás és fajátalakulás csupán egy társadalomra erőltetett tudományos hipotézis, addig a Biblia kijelentései a történelmi világpróféciák, az emberi jellemábrázolás és erkölcsi alapvető irányadó mértékek tekintetében abszolút pontosak, időtállóak és az emberiség jövőjére vonatkozóan megbízhatóan iránymutatóak. - A Dániel könyve beszámol a végidőben egymás ellen harcoló királyokról, akik egy asztalnál ülnek, és egymással hazugságot beszélnek. Az Északi és Déli király küzdelme Armageddon csatájában fog tetőzni, amikor Krisztus átveszi a Föld irányítása feletti hatalmat. Hogy akkor ki fog állva maradni és ki nem, ez minden embernek az önkéntes választásától függ. Dániel 12:1 És abban az időben feláll Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped mellett áll; és a szorongattatásnak olyan ideje lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nemzet van, egész addig az ideig: és abban az időben megszabadul néped, mind, aki a könyvben beírva találtatik.

2023. szeptember 11., hétfő

Melyik a legtöbbet lefordított weboldal a világon?

 

Szó szerint több millió webhely létezik, amelyek közül sok több nyelvet is tartalmaz. A weboldal fordítása manapság alapvető üzleti követelmény lett. De melyik a legtöbbet lefordított weboldal a világon? Melyik webhely a bajnok, ha tartalmának idegen nyelvű változatait kínálja?

Nos, a tartalom többnyelvű fordításának vitathatatlan bajnoka nem az Apple, nem a Microsoft, az Adobe, de még csak az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy az Európai Unió sem, ahogyan azt várná. Ez a Jehova Tanúi webhely (https://www.jw.org), amely – amint az url-jéből is látszik – biztonságos kapcsolatot kínál a webhelyével. A Jehova Tanúi webhelyét több mint 978 nyelvre és dialektusra* fordították le, az abháztól a zuluig. 

A legközelebbi webhely a Wikipédia amely egy világméretű közösségi erőfeszítés, 287 nyelven. Az első kereskedelmi webhely az Apple, amelyet mintegy 130 nyelvre fordítottak le. A Vatikán honlapja 10 nyelvre van lefordítva (beleértve a latint is). Az Európai Uniónak 24 hivatalos és munkanyelve van, amelyek mindegyike nemzeti nyelv, plusz 2 regionális nyelv (walesi és katalán), amelyek egyes dokumentumokban hivatalosan is használhatók.

Vallási szövegeket ennyi nyelvre lefordítani nem könnyű vagy egyszerű feladat. Ehhez egy lelkes közösség támogatására van szükség, amely a fordítást egy fontos jelentés közvetítésének eszközeként szeretné használni. A Jehova Tanúi és a Wikipédia weboldalaival kapcsolatos erőfeszítések sok tekintetben tükrözik a közösség hatalmát az információk lefordításában, még akkor is, ha régi szövegekkel foglalkoznak. Ezek a fordítások túl drágák lennének a fordítócégek számára, mivel az ilyen szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra ma nagy a kereslet.

De miért a Jehova Tanúi honlapja a legtöbbet lefordított a világon?

Bármely professzionális fordító elmondja Önnek, hogy egy webhely 5 vagy 10 nyelvre történő lefordítása, valamint a fordítás és a közzététel kezelése nem egyszerű feladat. A több mint 750 nyelvre történő fordítás óriási. Bárki, aki részt vett a webhely nemzetközivé tételében, megérti a csapatmunkát és a szükséges erőforrásokat. A Jehova Tanúi megközelítés megérdemel egy saját esettanulmányt, mert aprólékosan fordították le céljukat, és sikerült eljuttatniuk hallgatóságukhoz a szövegeket az általuk választott nyelven. Más vallások, még ha sokkal nagyobb hatókörrel rendelkeznek, nem tették ezt. Néhányan azt mondják, ennek az az oka, hogy Jehova Tanúi azonnal elkezdik lefordítani minden kiadványukat minden olyan nyelvre, amelyen hittérítést folytatnak. Mivel a világ szinte minden beszélt nyelvén terjesztik szavaikat, minden új kiadványt aktívan és azonnal felhasználnak tevékenységük során.

A szervezet fordítási megközelítése nagyrészt az volt, hogy minden olyan tartalomhoz fordul, amely már évtizedek óta megjelent papír változatban (Őrtorony Biblia stb.). Régebben lehetett kérni a kiadványaik nyomtatott változatát, amelyet postán küldtek el. Azonban, miután az internet népszerű kommunikációs platformmá vált, természetes volt, hogy a szervezet megismétli a fordítások felhasználási mintáját, hogy üzenetét az új médiumon keresztül közvetítse. Különös azonban, hogy más vallások vagy csoportok, amelyek hívők toborzására vagy hittérítésre törekednek, nem használtak az internet előtti anyagokat webhelyeik bővítésére.

Forrás: https://blog.pangeanic.com/most-translated-website-in-the-world

JEHOVA TANÚI AZ EGYEDÜL IGAZ VALLÁS A FÖLDÖN?

Az igaz vallás legalapvetőbb és legfontosabb ismérve, hogy egyedül Jehovát, a Legfelségesebb Isten imádását támogatja, mert Jézus ezt tanította, a követői Istenét az ő Istenével azonosította, magát Istentől egyértelműen megkülönböztette, ő maga a zsidó nép tagjaként Istent imádta és hozzá imádkozott. (János 4:22-24; 7:16-17; 17. rész; 20:17; Lukács 6:35)

JEHOVA TANÚI MINDEN TANÍTÁSA A BIBLIÁN ALAPUL?

A hitük szerint igen, de náluk is vannak értelmezett tanítások, amelyek a legszigorúbb vizsgálatnak alávetve eltérést mutathatnak. Például azt hiszik, hogy az ember jelenlegi, földi életének a cselekedetei a halálával törlődnek és a feltámadáskor tiszta lappal indulhat, hogy az új földön az ottani utasításokhoz igazodhasson.

De Jézus szerint életre vagy ítéletre lehet feltámadni, ami azt jelenti, hogy a halála senkit nem ment fel korábbi bűnei alól. A földi életének a mostani cselekedetei az alapja, hogy milyen sorsra támad fel. (János 5:28-29; 2Korinthus 5:10)

Eszerint akik az ítéletre támadnak fel, a jelenlegi életük alapján ítéletben részesülnek, ha még a saját életükben nem is ítélték meg őket.

MI A LEGNAGYOBB ERÉNYÜK A JEHOVA TANÚINAK?

A hitük szerinti igazságokban való állhatatos kitartás. És hogy soraik között békére lelnek bármilyen etnikumú emberek, mert Isten és a felebarát szeretetének törvényét Jézus parancsa szerint gyakorolják. Továbbá segítenek az embereknek egy nagyon fontos prófécia alapján Istennel békességre jutni. Ez óriási dolog!

Ézsaiás 2:3-5 És eljönnek sok népek, mondván: Jertek menjünk fel az Úr /Jehova/ hegyére, Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az Ő útaira, és mi járjunk az Ő ösvényein, mert tanítás Sionból jő, és Jeruzsálemből az Úrnak beszéde; Ki ítéletet tesz a pogányok között, és bíráskodik sok nép felett; és csinálnak fegyvereikből kapákat, és dárdáikból metszőkéseket, és nép népre kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanul. Jákóbnak háza! jertek járjunk az Úrnak világosságában!

MI A LEGNAGYOBB HÁTRÁNYUK A JEHOVA TANÚINAK?

Hogy abban is kitartanak, amit az értelmezésük szerint biblián alapuló igaz tanításnak hisznek, pedig lehetséges, hogy nem az. És a Szervezetük vagy kijavítja, vagy nem, vagy folyamatban van, vagy még nem jutottak el a felismerésre, hogy egy adott tanítás kiigazításra szorul-e vagy sem. Tehát amit jelenleg igaz tanításuk egyik jellemzőjüknek hisznek, az előfordulhat, hogy nem az.

A Jehova tanúi ugyan arra vannak buzdítva, hogy mindent vizsgáljanak felül és ne tekintély alapján fogadjanak el bármit, ugyanakkor a többségüknek nincs akkora felkészültsége, hogy különbséget tudjon tenni nehéznek tűnő bibliai tanítások megítélésében. [Görög konkordanciát pl. a hívők nem is használnak, nincs is nekik, mert eszerint nincs is rá szükségük. Alapos kutatáshoz pedig ez elengedhetetlen.] Amit a vezetőség eléjük tesz, mint bibliai igazságot, elfogadják annak. [De ez más egyházakban ugyanígy működik.]

MIÉRT MENTEK EL SOKAN JEHOVA TANÚITÓL?

Mert felfedeztek igaz vagy vélt eltéréseket a tanításokban vagy az eljárásokban, amiket nem tudtak tolerálni. De ez a legnehezebb kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Luther 95 tétele mutatja, hogy ezt nem lehet félvállról venni vagy nem figyelembe venni.

SZÜKSÉGES VALLÁST VÁLTOZTATNI, HA ELTÉRÉSEKET VESZ ÉSZRE VALAKI A SAJÁT EGYHÁZÁBAN?

Ha nem Isten, az Atya imádata jelenti a hit alapját, akkor feltétlenül, mert Jehova Istenen kívül imádni bárkit vagy bármit az bálványimádás, és kizár az üdvösségből.

A „szellemben és igazságban” történő istenimádat adja meg a keretet és az alapot, ha ettől az alaptól eltérés van, az már üdvösségből kizáró cselekedet.

A legtöbb egyház arról híres, hogy az egyháztagok nem kritizálják meg azokat a tanításokat, amelyek eltérnek a Bibliától, és ezért van annyiféle egyház a kereszténységben, mert eltűrik a téves értelmezéseket. [Lásd ökumenizmus]

Legnagyobb részt azt tanítják, Isten Jézusban TESTET öltött és lejött a földre. A TESTBEN földön élő Jézus meg azt tanította, hogy az Isten SZELLEMI lény. (János 4:24) Pont az ellenkezője. Általános iskolai szinten megérthető tanítás.

János 7:16-17 Felelt nékik Jézus és mondta: Az én tanításom nem az enyém, hanem azé, aki küldött engem. Ha valaki cselekedni akarja az ő akaratát, megismerheti erről tanításról, hogy ISTENTŐL van-e, vagy én MAGAMTÓL szólok?

Aki keresztény létére nem képes fölismerni Isten és Jézus között a különbséget, az elveszett ember!

AKKOR JÉZUS KRISZTUS NEM A BIBLIA ISTENE?

A Jézus korabeli zsidó vezetők vádolták meg Jézust azzal, hogy Istenné teszi magát (János 10:33), amit a kereszténység el is fogad. Csakhogy ez puszta rágalom volt azok részéről, akik Isten szent szellemével nem rendelkeztek. A kereszténység ugyanígy rágalmazza Krisztust azzal, hogy magát Istennek vallotta. Ez a legnagyobb és legveszélyesebb hazugság, amit Isten és Krisztus ellen el lehet követni, hogy azonosítsák őket. Jézus magát Isten fiának vallotta, ami nem ugyanaz! (János 10:36)

AKIK ELMENTEK JEHOVA TANÚITÓL, JÓL TETTÉK?

Nem feltétlenül, ha olyan helyre mentek, ahol az imádat alapja nem a JHVH Isten imádata, hanem egy filozófiai három-egy Istenség, amit okoskodó teológusok hoztak létre, hogy Istenről ők maguk mondják meg, hogy kicsoda, és nem engedik, hogy Isten maga mondja meg magáról a Bibliában, hogy kicsoda. (Ézsaiás 44:6,8)

A kereszténység szentháromsága szerint egy Isten van három személyben, amiben azonos mindhárom személy örökkévalóság óta. De ez nem bibliai tanítás! A Biblia Istent a Legfelségesebb Istennel azonosítja [görögül hüpszisztosz], és a hüpszisztosz jelző sehol nincs alkalmazva sem Jézus Krisztusra sem a szent szellemre. [Lásd Isten volt-e Jézus? https://darwinkaprazata.blogspot.com/2023/06/isten-volt-e-jezus.html ]

Minden más jelzőt Isten és Jézus között tudnak manipulálni, látszólag közös nevezőre hozni, de ha valaki a Jézus szellemi egységét az Atyával (Én és az Atya egy vagyunk) nem tudja attól elválasztani, ahogy Jézus magát az Istentől elhatárolta, és semmiképpen nem azonosította önmagát vele, azt menthetetlen ember, mert a háromság-dogma megkötözte. (János 5:44; 17:3; 20:17)

Aki Jézust látta, az benne az Atya jellemét látta, de nem láthatta szó szerint az Atyát, mert az Atyát az angyalok mindenkor látják a mennyben, akkor is, amikor Jézus a földön volt. (Máté 18:10; János 14:9) Jézus istenfélelemmel rendelkező közbenjáró Isten és az emberek között, nem saját Isten-volta és az emberek között. Ő Isten előtt jelent meg az érdekünkben. (1Timótheus 2:5; Zsidók 5:7; 9:24)

Ha Jézus lett volna a tanítványok Istene, akkor Jézus nem tanította volna, hogy az Atyához imádkozzanak (Máté 6:9), a kereszténység lelkészei és hivatásos papjai minden további nélkül imádkoznak Jézushoz, mint imameghallgató Istenhez. Ez kőkemény bálványimádás és kizár az üdvösségből! Olyan görög kifejezés nincs a Bibliában, ami a Jézushoz történő imádkozást bizonyítaná.

Jézust nem imádták az apostolok, mert a leborulás /proszküneó/ olyan hódolatot is jelent, amit pontosan Jézus használt emberek előtt történő leborulás kapcsán. Az pedig biztosan nem jelent imádatot. (Jelenések 3:9; Zsidók 1:6; Lukács 24:52)

AKI RÉSZÉVÉ LESZ ÉS TAGJA MARTAD JEHOVA TANÚINAK, AZ JÓL TESZI?

Az mindenképpen megállapítható, hogy kap egy keretet az igaz imádatra, amiben megélheti az istenimádatát egy bibliailag elvárt közösségben, amely Isten neve számára jött létre. (Apcsel 15:17; Zsidók 10:23-24) De hogy ott szó szerint minden „szellemben és igazságban” történik, az egy feltételezett és megelőlegezett megállapítás, mert az annak a függvénye, hogy ki mit ismer fel a Biblia tükrében és ahhoz hogyan igazodik.

Vannak dolgok, amik még kijavításra várnak. (Efézus 5:26-27)

Filippi 3:14-15 … igyekezem a cél felé, hogy megragadjam a győzelmi jutalmat… mindnyájan tehát, akik szellemileg tökéletesek vagyunk, így gondolkodjunk; de ha valami tekintetben másképpen gondolkodtok, Isten azt is világossá teszi majd előttetek;

Istenről azt mondja a Biblia, hogy arra tekint, aki az ő beszédjét rettegi (Ézsaiás 66:2), ugyanakkor nyilván van az Istennek haragja mennyből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják. (Róma 1:18)

Ha pedig valamilyen értelmezés nem biblikus a tanúknál, ők ugyanúgy az igazságot hamissággal feltartóztathatják, mert nincs különbség!

2Korinthus 10:3-5 Mert noha testben élünk, de nem test szerint vitézkedünk. Mert a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erősek az Istennek, erősségek lerontására; Lerontván okoskodásokat és minden magaslatot, amely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak; 

Ha valaki valamiről tudja, hogy az nem biblikus, és besöpri a szőnyeg alá, ott a hozzáállás sokkal többet nyom a latban, mint maga a hibás értelmezés. Mert akkor fennáll a veszélye, hogy kettős mércét használ, egyet a más vallások vizsgálatánál, amit netán megkritizál, de ugyanezt nem teszi meg a saját egyházánál, vagy csak néhány egyháztagnál, akinek a viselkedésében hibát vél felfedezni, és azt szóvá is teszi.

Senki ne gondolja, hogy minden belefér abba a hitbe, hogy mi az igazságban vagyunk, az Istent szellemben és igazságban imádjuk. Mert ez állításnak szép, hitnek vonzó, de könnyen előfordulhat, hogy a valóság több helyen is lyukacsos.

Mert mi van akkor pl., amikor Jézus azt mondja: ”Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyeztetett.” (Apcsel 1:7) Mármint azzal kapcsolatban, hogy a királyságot mikor állítja helyre a szellemi Izraelnek? Ő pedig nem csak hogy tudni véli, hanem még hirdeti is. Aztán nem győzi korrigálni az évszámokat.

Ezzel vajon dicsőséget hoz a Teremtőjére, vagy a krisztusi üzenet hitelességére? Vagy netán a saját és az üzenete hitelességét rontja? Dátumok tiltott számítgatása és az Isten szellemben és igazságban történő imádata vajon összefér egymással?

Tehát vegye komolyan mindenki a hovatartozását, és azt hogy mit miért csinál, miben mennyire buzgó vagy nem csinál semmit, miközben magát istenhívőnek tartja.

Gazdálkodni kell a tálentumokkal és azokat gyarapítani, ha valaki pályázik Ura elismerésére. (Máté 25:14-30)

Jehova Istent pedig pontosan úgy imádni, ahogy az ki van nyilatkoztatva!

Vajon ha nem a teljesen pontos telefonszámot ütöd be, kicsörög az általad hívott félnél? Akkor hát igyekezzen mindenki a saját hitét a lehető legpontosabban a Bibliára alapozni, és ne elégedjen meg azzal, hogy mások mondják meg neki azt, amit Isten maga mond meg neki. Nézzen utána, és tanulja meg értelmezni a Szentírást, de vakon ne kövessen senkit és semmit.

Győződjetek meg mindenről! Erősen ragaszkodjatok ahhoz, ami jó!” (1Thesszalonika 5:21, UV fordítás)




Nincsenek megjegyzések: